Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σχεδιάζεται Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΜΕΑ) και «Πράσινο Σημείο» για τα απορρίμματα των Τρικάλων

απορρίμματα πόληΤα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στην Δυτική Θεσσαλία, καλείται να αντιμετωπίσει η ΠΑΔΥΘ Α.Ε.

Η σχετική διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, ολοκληρώθηκε και σχεδιάζεται η δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΜΕΑ), που θα προστεθεί στον ΧΥΤΑ στη θέση «Παλαιοσαμαρίνα».

Παράλληλα, θα ιδρυθεί «Πράσινο Σημείο» σε Τρίκαλα και Καρδίτσα για απόβλητα που δεν «χωρούν» ούτε στους κανονικούς, ούτε στους μπλε κάδους απορριμμάτων και απομένει ο σχεδιασμός να πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει την επόμενη περίοδο στον τομέα της ολοκληρωμένης πλέον διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η παρουσίαση της μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, αποτελεί μέρος μίας διαδικασίας η οποία θα συνεχιστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος με τη διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να εγκριθεί τελικά τον Οκτώβριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Βάσει της μελέτης, προβλέπεται η αντιμετώπιση της ιλύος των Βιολογικών Καθαρισμών και λοιπής παραγωγής, η διαχείρισης των υλικών κατεδαφίσεων – αδρανών υλικών, και κάθε άλλου ρεύματος αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία, τις αρχές και τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού.

Στόχος είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, να επιτύχει το 50% των ανακυκλώσιμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων να προωθείται στην ανακύκλωση, τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους.

Η μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, φιλοδοξεί να εναρμονίσει την περιοχή της Θεσσαλίας στην κοινοτική νομοθεσία μέχρι το 2020, προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται.



πηγή: http://www.trikalanews.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου