Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

«Η πικρή γεύση των ευρωπαϊκών μήλων»


greenpeace Φυτοφάρμακα
 
Έρευνα της Greenpeace ανακαλύπτει τη χρήση απαγορευμένων κι επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη
 
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, ανάμεσά τους και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Greenpeace σε δείγματα νερού και χώματος από οπωρώνες μηλιών στην Ελλάδα και έντεκα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύθηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Greenpeace καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου «να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων (ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της Monsanto) και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία στη χώρα».

Στην Ελλάδα αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) από οπωρώνες μηλιών σε τρεις περιοχές της χώρας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία) και βρέθηκαν ίχνη από 5 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin που είναι απαγορευμένο επί σειρά δεκαετιών στην Ε.Ε., καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες και 10/10 εμμονή στο περιβάλλον. Η ανίχνευση του Dieldrin ενισχύει τις υποψίες ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας παρά την απαγόρευσή τους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ελληνικών δειγμάτων συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Greenpeace, η οποία αποκαλύπτει το τοξικό φορτίο που προκαλεί η βιομηχανική παραγωγή μήλων στην Ευρώπη και παράλληλα προβάλλει κάποιες από τις βιώσιμες λύσεις που ήδη εφαρμόζονται από αγρότες σε όλη την Ευρώπη, για την προστασία της παραγωγής τους χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι στα περισσότερα τυχαία δείγματα νερού και χώματος που αναλύσαμε, βρέθηκαν γεμάτα υπολείμματα χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα της κατεστραμένης και καταστροφικής βιομηχανικής γεωργίας έχει λύση και λέγεται «βιώσιμη γεωργία», στην οποία πρέπει επειγόντως να στραφεί η αγροτική παραγωγή. Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να παράγουμε τροφή χωρίς να δηλητηριάζουμε το νερό, το χώμα, τον αέρα, την τροφή και την υγεία αγροτών, καταναλωτών και περιβάλλοντος», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η
έρευνα της Greenpeace πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015. Αναλύθηκαν δείγματα νερού και χώματος από Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία. Τα χαρακτηριστικά των φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν στα ελληνικά δείγματα είναι σύμφωνα με τον Δείκτη Τοξικού Φορτίου (TLI - ToxicLoadIndicator) της βάσης δεδομένων για τα φυτοφάρμακα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου