Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αττική. Καταστροφή της παραλίας Πανόραμα στη Ραφήνα. Γιατί;

 
 
Οι κάτοικοι στην περιοχή "Πάρκο Καραμανλή-Πανόραμα" πληροφορήθηκαν πρόσφατα ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας πήρε απόφαση να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας "Πανόραμα" σε επιχειρηματία για εκμετάλλευση. Επειδή η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της περιοχής και του περιβάλλοντος γενικότερα, μας έστειλαν το κείμενο που έγραψαν ως επιτροπή κατοίκων για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
 
Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πρόκειται να γίνει.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Με την απόφαση 1859/19-5-2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ΑΕ αποφάσισε την παραχώρηση σε ιδιώτη επιχειρηματία υπαίθριου χώρου έκτασης 750 μ2 εντός της παραλίας «Πανόραμα» (Ραφήνα 2). Η απόφαση παραχώρησης προβλέπει την τοποθέτηση καντίνας, την περίφραξη δύο υπαίθριων χώρων φύλαξης και ψυχαγώγησης κατοικίδιων με επιφάνεια 320 μ2, χημικές τουαλέτες, ξύλινους διαδρόμους, ομπρέλες και ξαπλώστρες.
 
Όλα αυτά θα συμβούν σε μια παραλία που η έκτασή της δεν ξεπερνά τα 2 στρέμματα και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής ή έστω η ενημέρωσή τους από τους αρμόδιους του Οργανισμού.
 
Σε σχέση με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της επιχείρησης:

Θεωρούμε δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής μας λόγω θορύβου, αύξησης κυκλοφορίας οχημάτων και αντιαισθητικών παρεμβάσεων στην ακτή.

Θεωρούμε ότι η παρέμβαση αυτή απειλεί την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε πολίτη στην παραλία Πανόραμα, περιορίζοντας έτσι τους ελεύθερους χώρους της πόλης μας, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη νομιμότητα ή μη σχετικών παραχωρήσεων. Ξέροντας ότι η διπλανή παραλία (Ραφήνα 1) θεωρείται ακατάλληλη για κολύμβηση, δεν θα παραμείνει τίποτα για μας τους κάτοικους της περιοχής.

Θεωρούμε ότι υποβαθμίζει περιβαλλοντικά την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος, ενός ρέματος χαρακτηρισμένου ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» τη στιγμή που η οριοθέτησή του βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η μαζική παρουσία κατοικιδίων δίπλα στην εκβολή απειλεί τη σπάνια ορνιθοπανίδα του με εξαφάνιση.

Καλούμε τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας να ενημερώσει τους εκπροσώπους μας για τα σχέδια τους και να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει την παραλία «Πανόραμα» και το περιβάλλον της περιοχής μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΥΡΩ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου