Η μεγαλύτερη αποστολή Ελλήνων οινοποιών που έχει ποτέ πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αυστραλία θα ευρίσκεται στους Αντίποδες (22-30 Ιουνίου), με σκοπό να αναδείξει την καινοτόμο εικόνα μιας από τις αρχαιότερες οινοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη.
Η αποστολή η οποία διοργανώνεται από την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Αμπέλου και Οίνου), αποτελείται από 25 Έλληνες οινοποιούς, εκπαιδευτές και αμπελουργούς, οι οποίοι πρόκειται να επισκεφθούν το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα για μια σειρά γευσιγνωσιών και masterclasses.
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστραλία και συντονίζονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας σε συνεργασία με τα οικεία Γενικά Προξενεία.
Τα επώνυμα ελληνικά κρασιά που θα παρουσιαστούν πρόκειται να αναδείξουν τις ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (γηγενείς ποικιλίες όπως οι Ασσύρτικο, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Θαλασσίτης, Μαυροκούδουρα, Κρητικός οίνος, Μοσχάτο, Κοτσιφάλι, Λημνιώνα, Μαυροτράγανο, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά αλλά και μίγματα εγχώριων ποικιλιών με γηγενείς εκφράσεις διεθνών ποικιλιών όπως οι Syrah και Cabernet) από οινοπεριοχές που καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται να παρουσιαστούν 90 διαφορετικές ετικέτες οίνων, οι οποίες προβάλλουν το σύγχρονο πρόσωπο μακραίωνων οινοπαραγωγικών περιοχών.
Ο πρόεδρος του οργανισμού "New Wines of Greece" (εν συντομία αγγλιστί ο τίτλος του όλου εγχειρήματος της ΕΔΟΑΟ προς τις τρίτες χώρες), Γιάννης Βογιατζής, δήλωσε για την επικείμενη επίσκεψη: "Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη αποστολή Ελλήνων παραγωγών και εκπροσώπων τους θα επισκεφτούν την Αυστραλία, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τον εμπορικό κλάδο της Αυστραλίας στο ποιοτικό ελληνικό κρασί, παρουσιάζοντας ό,τι καλύτερο, ως χώρα, διαθέτουμε. Ανυπομονούμε γι' αυτή την επίσκεψη ώστε να συζητήσουμε με ένα ευρύ φάσμα στελεχών της Αυστραλιανής αγοράς. Αν και διαθέτουμε χιλιάδες χρόνια ιστορία στην οινοπαραγωγή, η ελληνική βιομηχανία οίνου ολοένα εξελίσσεται. Από πλευράς field trip του προγράμματος, η ελληνική αποστολή έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί τους ξακουστούς αμπελώνες της "Yarra Valley", στην Πολιτεία της Βικτώρια, λαμβάνοντας εικόνα από τη δυναμική και open-minded οινική κουλτούρα της Αυστραλίας".
Οι ελληνικοί αμπελώνες καλλιεργούνται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, σε υψόμετρο το οποίο ποικίλλει από το επίπεδο της θάλασσας έως και τα 1.200 μέτρα. Όσον αφορά τα γεωγραφικά πλαίσια που καλύπτουν οι αμπελώνες, αυτά ταξινομούνται σε εκείνους της Βορείου Ελλάδος, την Κεντρικής Ελλάδος (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης), της Πελοποννήσου, των Ιονίων Νήσων, των Νήσων Αιγαίου και της Κρήτης. Αυτές οι περιοχές με τη σειρά τους υπο-κατηγοριοποιούνται σε περιοχές με έντονα διαφοροποιημένο μικρο-κλίμα (έδαφος, κλίμα και τοπογραφικά χαρακτηριστικά) που σε συνδυασμό με την καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών προσδίδουν στους Ελληνικούς οίνους τα μοναδικά τους οινο-χαρακτηριστικά.
Η μεγάλη διαφορά σε συνάρτηση με την Αυστραλιανή οινική κουλτούρα είναι ότι εδώ οι οινοπαραγωγοί δεν έχουν σχεδόν ουδένα περιορισμό στη διαμόρφωση προσμίξεων ποικιλιών αμπέλου διαθέτοντας τη σχετική ελευθερία (δεν έχουν καταγραφεί σημαντικής διεθνούς απήχησης γηγενείς ποικιλίες) να παρουσιάζουν οίνους με πολυποικιλιακά χαρακτηριστικά για τα οποία το διεθνές οινικό μάρκετινγκ έχει πολλάκις εκφραστεί με τα καλύτερα σχόλια από πλευράς πρόσληψης φυτικών αρωμάτων από τους καταναλωτές. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά που καλούμαστε να καλύψουμε ως εθνική προσπάθεια.
πηγή: http://www.paseges.gr/
πηγή: http://www.paseges.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου