Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκη. Απολιθωμένη τιτανοχελώνα 2,5 εκατομμυρίων ετών φυλάσσεται στην Κάτω Τούμπα


 
Ένα αναπάντεχο δώρο της Φύσης, μια απολιθωμένη χελώνα και μάλιστα από τις μεγαλύτερες χελώνες που έζησαν ποτέ στην Ελλάδα φυλάσσεται σε μια γκαλερί τέχνης στην oδό Επιδαύρου 90 της Κάτω Τούμπας τα τελευταία 12 χρόνια.

Το απολίθωμα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοντολογικά ευρήματα της Ευρώπης.

Η Τιτανοχελώνα Bacharidisi πήρε μάλιστα την ονομασία της από τον άνθρωπο, τον ζωγράφο, χαράκτη και γλύπτη Νίκο Μπαχαρίδη που την ανακάλυψε σε μια απόκρημνη παραλία της Επανωμής Θεσσαλονίκης και θεωρείται ένα από τα πληρέστερα δείγματα τιτανοχελώνων στην Ευρώπη καθώς διατηρεί το κρανίο, το μεγαλύτερο μέρος του καυκάλου και σχεδόν ολόκληρο τον μετακρανιακό σκελετό.

Σύμφωνα με το
politestoumpas.gr, όπως λέει ο κ. Μπαχαρίδης ''από την ημέρα που εντόπισε το πρώτο απολιθωμένο οστό της τιτανοχελώνας να εξέχει από το χώμα χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι να μεταφέρει και το τελευταίο κομμάτι της με ασφάλεια στο εργαστήριο».

Ο ίδιος επίβλεψε τις εργασίες συγκόλλησης των τμημάτων και σήμερα η τιτανοχελώνα αποτελεί το κορυφαίο από τα χιλιάδες παλαιοντολογικά ευρήματα απ όλη την Ελλάδα που φιλοξενεί στην αίθουσα τέχνης της οδού Επιδαύρου. Κατά έναν θαυμαστό τρόπο, η τιτανοχελώνα μαζί με τα χιλιάδες απολιθωμένα ευρήματα (κορμοί δέντρων, φυτά, ψάρια, όστρακα, χτένια, ιππουρίτες ,κ.α.) ηλικίας 60,70 και 100 εκατομμυρίων ετών συνυπάρχουν και συνδυάζονται αισθητικά με το πλήθος των καλλιτεχνικών συνθέσεων με γλυπτά από πέτρα, ξύλο, μάρμαρο, πηλό κι από άλλα ασυνήθιστα σύγχρονα υλικά, τα χαρακτικά και τα έργα ζωγραφικής που εκθέτει ο κ Μπαχαρίδης στο ίδιο χώρο των 100 τμ. Είναι επίσης αδύνατον να μετρήσει κανείς το πλήθος των παλαιοντολογικών ευρημάτων που συνυπάρχουν μαζί με τα έργα του κ Μπαχαρίδη καθώς όπως λέει και ο ίδιος δεν μπορεί να διαχωρίσει τις μεγάλες του αγάπες. Έχει οργώσει γι αυτές όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα (περισσότερο την Μακεδονία, την Θράκη και την Στερεά) αναζητώντας σε βουνά και λαγκάδια την προϊστορία της χώρας κι έχει περάσει αμέτρητες εργατοώρες πάνω από τα έργα του (κυρίως γλυπτά) που σήμερα κοσμούν πλατείες, αίθουσες μουσείων, υπαίθριους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

Οι επιστήμονες του ΑΠΘ που μελέτησαν την τιτανοχελώνα Bacharidisi πιθανολογούν ότι έζησε την περίοδο του Πλειόκαινου(πριν από 5 έως 2,5 εκατομμύρια χρόνια) όταν o Θερμαϊκός δεν ήταν στη θέση που είναι σήμερα και η περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας ήταν ενωμένες σε μια πεδιάδα με ποτάμια, λίμνες και θερμοκρασία υψηλότερη που ευνοούσε την ανάπτυξη κι εξάπλωση των γιγαντιαίων χελωνών με μήκος μεγαλύτερο του 1 μ.

Οι τιτανοχελώνες είχαν μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη κι απολιθώματά τους έχουν βρεθεί σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία. Γεωλόγοι και παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι εξαφανίστηκαν όταν έλαβαν χώρα οι δραματικές κλιματικές αλλαγές στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες των επιστημόνων του ΑΠΘ, του κ Νίκου Μπαχαρίδη και δεκάδων άλλων που ασχολούνται επαγγελματικά κι ερασιτεχνικά με την παλαιοντολογία δεν έχουν αποδώσει στο να δημιουργηθεί Μουσείο Παλαιοντολογίας στην Θεσσαλονίκη. Ο κ Μπαχαρίδης πάντως έχει συμβάλλει δωρίζοντας και τμήματα της συλλογής του για να δημιουργηθούν μικρά μουσεία παλαιοντολογίας στο Τσοτύλι Κοζάνης, στις Σέρρες και αλλού.

Για τον κ. Νίκο Μπαχαρίδη πάντως όσοι ενδιαφέρονται να δουν από κοντά την γιγαντιαία χελώνα της Επανωμής, την συλλογή απολιθωμάτων και τα έργα γλυπτικής "είναι πάντα ευσπρόδεκτοι".
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου