Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Έβρος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου

 
Μπίκας Αλέξανδρος

Οι 35 παραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια
κεφάλια σκόρδου. Ο ανταγωνισμός με το σκόρδο Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής είναι σκληρός, αλλά όπως θα πει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αναστάσιος Γιακμογλίδης, «μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση των κινέζικων με τα δικά μας σκόρδα σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας»...Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας ιδρύθηκε το 2009 από 20 παραγωγούς, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της καλλιέργειας και την επεξεργασία και εμπορία σκόρδου από τον συνεταιρισμό για να προσφέρει στην αγορά ένα παραδοσιακό προϊόν εφάμιλλο της ποιότητας και της φήμης του.
 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας έχει την έδρα του στη Νέα Βύσσα του νομού Έβρου, όπου είναι και η καρδιά της καλλιέργειας του σκόρδου της Ελλάδας. Σήμερα αριθμεί 35 μέλη και δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σε σκόρδο. Οι Θρακιώτες γνωρίζουν τη δράση του συνεταιρισμού από την αρχή της δημιουργίας του, ενώ στην Ελλάδα ο συνεταιρισμός έχει αποκτήσει το δικό του πελατολόγιο, όπως και σε χώρες του εξωτερικού. Η επίσημη αναγνώριση από το κράτος και η γνωριμία με το ευρύ κοινό ήρθε χάρη στην ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να βραβεύσει επιστήμονες, αγρότες και επιχειρηματίες της μεταποίησης για την επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα. Τρεις επιτυχημένες επιχειρηματικές δράσεις, ΑΣΟΠ Δράμας - πιστοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς - μεταποίηση και εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού, Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης Βεργίνα και Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, βραβεύτηκαν μέσω των εκπροσώπων τους Γ. Αργυρίου, Ν. Κατσικούδη και Α. Γιακμογλίδη αντίστοιχα.
 
 
Η βράβευση αυτή αποτέλεσε την αφορμή, ώστε να μάθουμε περισσότερο για τη δραστήριο συνεταιρισμό, ο οποίος με ορμητήριο την ακριτική Βύσσα, έχει καταφέρει σήμερα να κρατάει τα σκήπτρα της παραγωγής του προϊόντος στον ελλαδικό χώρο. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Α. Γιακμογλίδης μίλησε για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της δημιουργίας του συνεταιρισμού, κάνοντας γνωστό πως «κάποια χρόνια ήταν τόσο απογοητευτικά που έκαναν τους παραγωγούς να αφήσουν το σκόρδο. Τους νικήσαμε όμως και καταφέραμε να οργανώσαμε το εγχείρημα καλύτερα. Το 2009 συστάθηκε ο συνεταιρισμός μας και σήμερα έχει 35 μέλη. Ξεκινήσαμε μία μικρή ομάδα αλλά χρόνο με τον χρόνο εντάσσονται καινούριοι παραγωγοί. Στην αρχή ξεκινήσαμε με 200 στρέμματα και τώρα καλλιεργούμε 1.000. Έχουμε 5πλασιάσει και τις εκτάσεις και τον όγκο παραγωγής».
 
 
Νέοι παραγωγοί από 25 έως 45 χρονών απασχολούνται με την καλλιέργεια του σκόρδου, ένα προϊόν ακόμα παρθένο και στην ελληνική αγορά και στον τομέα της μεταποίησης. «Δεν επιδοτείται το σκόρδο αλλά αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ένα προϊόν μπορεί να περπατήσει στην αγορά γιατί δεν επαναπαυόμαστε στις επιδοτήσεις και προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδος από τη δουλειά μας και μόνο», σημειώνει ο ίδιος.
 
Με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκε ο αριθμός των παραγωγών και των στρεμμάτων. Σήμερα, οι 35 παραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια κεφάλια σκόρδου. Επιπλέον, ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των παραγωγών και η συνολική έκταση καθώς τα οφέλη που έχει στην αγορά αλλά και στην τοπική καλλιέργεια με την άριστη ποιότητα που προσφέρει είναι αξιοζήλευτα.


πηγή: http://www.alexpolisonline.com/ , agronews.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου