Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού. Εκδήλωση επανένταξης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο φυσικό της περιβάλλον

 
απελευθέρωσης χελώνας 6
 
Ο «Λευτέρης», μία σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα του είδους Καρέτα (Caretta caretta), ο οποίος μετά από πολύμηνη θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, αφέθηκε ελεύθερος και πλέον υγιής, στον Όρμο Άστρους του Αργολικού Κόλπου, την Πέμπτη 11 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη χελώνα είχε φτάσει πριν από περίπου ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών φέροντας σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο αριστερό πτερύγιο, πιθανότατα από προπέλα σκάφους.
 
Η εκδήλωση απελευθέρωσης συνδιοργανώθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τον Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού. Στην εκδήλωση απελευθέρωσης, η οποία έλαβε χώρα στην ακτή του Παραλίου Άστρους, παραβρέθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους, συνοδεία των δασκάλων τους.
Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και ο συντονιστής του δικτύου διάσωσης και υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ», κύριος Τσάρος Παύλος, ενημέρωσαν από κοινού μαθητές, αλλά και λουόμενους που βρέθηκαν στο σημείο, σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων χελωνών από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις συνήθειές τους, τα είδη που υπάρχουν και τις διαφορές τους, τα είδη που απαντούν στην προστατευόμενη περιοχή, άλλα και για τη διαρκή απειλή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η απελευθέρωση, κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, μιας και ο «Λευτέρης» με ιδιαίτερη ευκολία κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα, αφήνοντας πίσω του, τους μικρούς του φίλους ενθουσιασμένους, οι οποίοι χειροκροτούσαν για αρκετή ώρα, μέχρι να χαθεί τελείως από το οπτικό τους πεδίο.
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Δημητρακοπούλου Αγγελική
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email:
press@fdparnonas.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου