Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Νάξος. Σοκ στην κοινωνία με την καταστροφή, από ασυνείδητο ιδιώτη, του ιερού μονοπατιού του Ζα

 
   
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Νάξου μετά την αυθαίρετη καταπάτηση του ιερού μονοπατιού του Ζα που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
 
Οπως αναφέρει η εφημερίδα το Εθνος, το μονοπάτι διάρκειας 3μιση ωρών είχαν χαράξει πριν από χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι της Νάξου προκειμένου να φτάνουν στην κορυφή του ιερού βουνού των αρχαίων Αξωτών, Ζα που ήταν αφιερωμένο στο θεό Δία.
 
Το μονοπάτι ξεκινά από το Φιλώτι, περνά από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Δανακού, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε λατρευτικός ναός του Δία και καταλήγει στην κορυφή του όρους Ζα, του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων με ύψος 1003 μέτρα.

Η διαδρομή αυτή έχει διατηρηθεί από την αρχαιότητα και τον 19ο αιώνα ενισχύθηκε η χάραξη του με ειδικές εργασίες, ενώ χιλιάδες τουρίστες και περιπατητικοί σύλλογοι από το εξωτερικό επισκέπτονταν κάθε χρόνο το νησί για να περπατήσουν στον αρχαίο δρόμο.
 
Ωστόσο στις αρχές Μαΐου ένας ιδιώτης με μπουλντόζα κατέστρεψε μεγάλο μέρος του μονοπατιού περίπου 600 μέτρα, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στα χωράφια του.
 
Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία αλλά και ξένους συλλόγους, ενώ η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου κατηγορεί τις αστυνομικές αρχές για ολιγωρία και το Δασαρχείο, που πρέπει να παρέμβει γιατί η μπουλντόζα κατέστρεψε δέντρα μεγάλης ηλικίας.
 
Το περιστατικό καταδίκασε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης τα οποία όπως επισημάνθηκε, θα επιβαρύνουν τον ασυνείδητο καταπατητή.
 
 

 
πηγή: http://www.ilialive.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου