Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στο βιβλίο των κορυφαίων προγραμμάτων LIFE της Ε.Ε. το "AMIBIO" του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ)

 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δημοσιεύσει ειδικό αφιέρωμα για το πρωτοπόρο πρόγραμμα AMIBIO του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στην ετήσια φθινοπωρινή έκδοσή της για τα καλύτερα LIFE του 2013 στην Ευρώπη.
 
Το αφιέρωμα στο LIFE - AMIBIO, που αφορά στην καταγραφή, παρακολούθηση και προστασία 180 διαφορετικών ειδών ζώων του Υμηττού, θα έχει ξεχωριστή θέση καθώς βραβεύθηκε ως ένα από τα 4 κορυφαία της Ευρώπης (4 Best of the Bests).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Senior Editor της ομάδας Επικοινωνίας LIFE και Δημοσιογράφος Justin Toland ήρθε στην Αθήνα στις 13 Ιουνίου, προκειμένου να συναντήσει τους Έλληνες εταίρους του προγράμματος και να δει από κοντά τις συσκευές που έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμα σημεία του Υμηττού.

Το πρόγραμμα LIFE 08/ΝAT/GR/539 – AMIBIO υλοποίησαν την περίοδο 2010 -2013, ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) υπό την Προεδρία του Δημάρχου Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον Καθηγητή Νίκο Φακωτάκη, το ΤΕΙ Κρήτης υπό τον Επίκουρο Καθηγητή Ηλία Ποταμίτη, και την ομάδα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ZFMK της Βόννης υπό τον Καθηγητή Klaus Riede.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος τέθηκαν σε λειτουργία 18 σταθμοί, διάσπαρτοι σε όλο τον Υμηττό, με δυνατότητα ηχητικής καταγραφής της πανίδας και μικροπανίδας καθώς και άλλων περιβαλλοντικών δεδομένων όπως ισχύς αέρα, θερμοκρασία και υγρασία. Καταλήγοντας σε κεντρικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών, τα δεδομένα έτυχαν ειδικής επεξεργασίας και ταξινόμησης για τον αυτόματο εντοπισμό των ειδών της πανίδας και μικροπανίδας.

Από την πλευρά του ΣΠΑΥ, τον τεχνικό και επιστημονικό συντονισμό του φορέα ανέλαβαν ο Διευθυντής Προγραμμάτων Βασίλης Νομικός και η Δασολόγος Βασιλική Δημητρίου, αντίστοιχα, με την υποστήριξη των στελεχών και εργαζομένων του Συνδέσμου.

Έχοντας επιλέξει το LIFE – AMIBIO ως ένα από τα 4 κορυφαία του έτους 2013 σε σύνολο 55 Προγραμμάτων 23 χωρών, η Κομισιόν βράβευσε σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο, τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ, Νίκο Χαρδαλιά, Δήμαρχο Βύρωνα και τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Νίκο Φακωτάκη.
 
 
«Το πρόγραμμα LIFE-AMIBIO αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα ακριβή επιστημονικά στοιχεία για την πανίδα του Υμηττού, ενισχύουν το έργο ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινής γνώμης σε σχέση με την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ειδών και του περιβάλλοντος τους» δήλωσε αναφορικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη του προγράμματος, ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν τόσο πετυχημένα που το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο ΣΠΑΥ συνεργάζονται εκ νέου με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά, η οποία θα μπορεί να αναγνωρίζει τους ήχους των πουλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΝΕW SKILLS FOR NEW JOBS IN THE FOREST SECTOR (DRYMOS)" με κωδικό αριθμό 2012-1-LEO05-10056 που υλοποιεί ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με φορείς επτά ευρωπαϊκών χωρών.

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου