Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση για επικοινωνία με τον Οργανισμό Καταστροφής Χημικών Όπλων


Ενημέρωση για επικοινωνία με τον Οργανισμό Καταστροφής Χημικών ΌπλωνΣήμερα (19-6-2014), στις 16:00 ώρα Ελλάδας, κατόπιν ηλεκτρονικής πρόσκλησης του Οργανισμού Καταστροφής Χημικών Όπλων (OPCW), το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF Ελλάς, συμμετείχαν με άλλους φορείς σε τηλεφωνική διάσκεψη με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Σκοπός της διάσκεψης ήταν η ενημέρωση σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης.

Εκπρόσωποι του  OPCW αναφέρθηκαν στην αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στην εμπόλεμη περιοχή και η οποία ευθύνεται για την ανατροπή των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας καταστροφής, ποιος έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, την αναμενόμενη διάρκεια της όλης διαδικασίας, στις προσπάθειες του Οργανισμού για την ασφάλεια της όλης επιχείρησης κοκ.

Οι εκπρόσωποι του WWF Ελλάς αντιμετωπίζοντας ως αναγκαία την άμεση, ασφαλή και αποτελεσματική καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, έθεσαν εκ νέου ως επιτακτικής σημασίας:
  • Το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν έχει υποβληθεί, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, σε κανενός είδους εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή κινδύνου, όπως θα ανέμενε κανείς για μία αντίστοιχη επιχείρηση στην στεριά.
  • Το  κενό περιβαλλοντικής νομοθεσίας που καλύπτει την καινοφανή επιχείρηση καταστροφής χημικών όπλων εν πλω.
  • Τον υπαρκτό κίνδυνο ατυχήματος, βλάβης  ή δυσλειτουργίας, με πιθανούς κινδύνους για τη Μεσόγειο, ο οποίος έχει τεθεί από το WWF Ελλάς ήδη από τον Φεβρουάριο.
  • Την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς και την έλλειψη διαβούλευσης με πλήθος εμπλεκόμενων μερών.

Οι εκπρόσωποι της Greenpeace, από την Ελλάδα και την Ιταλία, επανέλαβαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας αλλά και κάθε άλλης χώρας και έθεσαν από την πλευρά τους, πέραν των προφανών θεμάτων ασφαλείας που η οργάνωση έχει απευθύνει εγγράφως στο Οργανισμό και θέματα επιχειρησιακής ευθύνης, ενώ επέμειναν στην ανάγκη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Greenpeace επεσήμανε:
 
  • Την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από την πλευρά του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, η οποία γεννά περισσότερη σύγχυση και δικαιολογημένες ανησυχίες ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες και ουσιαστικά αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας, αντί να οδηγεί σε ένα νηφάλιο και γόνιμο διάλογο.
  • Την έλλειψη ενημέρωσης για τον τελικό προορισμό του συνόλου των χημικών όπλων (καθώς και των προϊόντων υδρόλυσης).
Τόσο το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όσο και το WWF Ελλάς, τονίζουν την ανάγκη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες του το Υπουργείο Εξωτερικών και να εξασφαλίσει δημοσιοποίηση της απαραίτητης πληροφορίας. Με βάση την αρχή της προφύλαξης και σε εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί επαρκώς εξονυχιστική μελέτη των πιθανών επιπτώσεων. Οι οργανώσεις δηλώνουν αντίθετες σε κάθε επιχείρηση που ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, αν δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί στην απαραίτητη διαδικασία περιβαλλοντικής εκτίμησης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων και χωροθετήσεων (σε θαλάσσιο ή χερσαίο χώρο).

Ταυτόχρονα οι δυο οργανώσεις ζητούν και πάλι από τον Οργανισμό να παράσχει την απαραίτητη ενημέρωση και να λειτουργήσει με διαφάνεια και πάντα με σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα των Διεθνών Συνθηκών.

Για ένα κόσμο απαλλαγμένο από χημικά όπλα αλλά και για θάλασσες γεμάτες ζωή.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου