Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Διεθνές Συνέδριο στη Ζάκυνθο

 

Διεθνές Συνέδριο με θέμα της βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης της παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο ΤΕΙ Ιονίων νήσων της Ζακύνθου στις 26-27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά».
 
Απώτερος στόχος του Διεθνούς Συνεδρίου είναι ο σχεδιασμός συγκεκριμένων δράσεων ή/και προγραμμάτων στις Μεσογειακές χώρες όπου παρατηρείται μέχρι και σήμερα έντονα η παράνομη θανάτωση μεταναστευτικών πουλιών. Η ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης της Τύνιδας (2013-2020) για την εξάλειψη της παράνομης θανάτωσης, αιχμαλωσίας και εμπορίου πουλιών στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης, αλλά και ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσδιορίζει δράσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ΜΚΟ και κρατών-μελών αποτελούν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των εν λόγω δράσεων.
 
Στην πρώτη ημέρα, η οποία είναι ανοικτή προς το κοινό, θα γίνει ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο ειδίκευσής τους. Ομιλητές θα είναι ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, ο Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Νίκος Παπαδόδημας, Αντιπρόεδρος της FACE και Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο Φώτης Παπούλιας, ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ζωντανή παρουσίαση μέσω διαδικτύου), αλλά και επιστήμονες από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις. Μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας, θα γίνει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», που σκιαγραφεί το παράδοξο «έθιμο» της λαθροθηρίας την άνοιξη με φόντο τα μοναδικά τοπία των Ιόνιων νησιών (ελεύθερη είσοδος).
 
Τη δεύτερη ημέρα, η οποία δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σκοπός είναι να προσδιοριστούν μέσω Ομάδων Εργασίας συγκεκριμένες δράσεις στο επίπεδο των Μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και σκιαγράφηση των υπο-δράσεων που αυτές θα περιλαμβάνουν.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου