Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Περονόσπορος σε 70.000 στρέμματα καπνών της Ροδόπης

                             
Περονόσπορος σε 70.000 στρέμματα καπνών της ΡοδόπηςΕντός του επόμενου δεκαημέρου θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε στους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης ο περονόσπορος που έπληξε τα φυτά σε μια έκταση 70.000 στρεμμάτων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, από τις αρχές Απριλίου.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, η άνοδος των θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και τη μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία επέτρεψαν στον περονόσπορο να κάνει αισθητή την παρουσία του στα χωράφια, ακόμα και σε εκείνα που ήταν ραντισμένα.

«Οι καπνοκαλλιεργητές, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αφού δεν φτάνει που βλέπουν τον κόπο και το εισόδημά τους να οδηγείται στον γκρεμό, αλλά και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τη συγκεκριμένη ασθένεια» επεσήμανε.

Έτσι, ενώ μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η φύτευση του καπνού, σύμφωνα με τον κ. Χουσεΐν, όπως όλα δείχνουν η όλη διαδικασία θα πάρει παράταση, λόγω του περονόσπορου, αλλά και των καιρικών συνθηκών, που εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο στους παραγωγούς.

Η ασθένεια του περονόσπορου στο χωράφι εκδηλώνεται με τη μορφή κίτρινων κηλίδων στα φύλλα, ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται άσπρο-γκρι χνούδι (καρποφορίες του μύκητα). Σε μεγαλύτερη προσβολή, η ασθένεια εξαπλώνεται και στον κορμό του φυτού (διασυστηματική προσβολή) προκαλώντας νέκρωση της κορυφής και του στελέχους.

Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί, με κατάλληλα μυκητοκτόνα από το σπορείο, στο «σταύρωμα» και στη συνέχεια σύμφωνα με το πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων. Στο χωράφι, μετά τη μεταφύτευση οι ψεκασμοί για τον περονόσπορο ξεκινούν ύστερα από 15 ημέρες κι επαναλαμβάνονται ανά επτά με δέκα ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Για την επιτυχή καταπολέμηση, οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα και να αποφεύγονται όψιμες εφαρμογές. Ειδικά στο σπορείο, επιβάλλεται η απολύμανση του εδάφους πριν από την εγκατάστασή του, ενώ θα πρέπει η σπορά να γίνεται σε κανονικές αποστάσεις ώστε τα φυτά να αερίζονται καλά. Πολύ βασικό είναι, επίσης, η μεταφύτευση να γίνεται με χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες εδάφους και τα φυτά που θα οδηγηθούν στο χωράφι να είναι απολύτως υγιή.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου