Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Με την πένα και την κάμερα για τους υγρότοπους: οι μαθητές βραβεύονται


«Εμένα μου άρεσε πιο πολύ που πήγαμε στον υγρότοπο και είδαμε πουλιά»«Εμένα που συνεργαστήκαμε»«Τι μας δυσκόλεψε; Να διαλέξουμε από τις πολλές φωτογραφίες που βγάλαμε ποιες θα κρατήσουμε για το βίντεό μας…».
 
Έτσι περιέγραψαν τα παιδιά την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο μαθητικό διαγωνισμό βίντεο και παραμυθιού «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου». Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».
 
Οι  παραπάνω μαρτυρίες είναι από παιδιά που συμμετείχαν στην τελετή λήξης του διαγωνισμού και βράβευσης των έργων που έγινε την Παρασκευή 13 Ιουνίου, το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη Μυτιλήνη και παρακολούθησαν πάνω από 120 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
 
Οι μαθητές της Λέσβου και της Πάρου  που πήραν μέρος στο διαγωνισμό  ερεύνησαν το γειτονικό τους υγρότοπο, έμαθαν για τη βιοποικιλότητά του και τις λειτουργίες του, αλλά και για τα προβλήματά του, εμπνεύστηκαν ιστορίες, πήραν μολύβι και χαρτί, οι μικρότεροι, κάμερα οι μεγαλύτεροι και δημιούργησαν παραμύθια και βίντεο. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας  για την αξία των υγροτόπων. Πάνω από 300 μαθητές εργάστηκαν ατομικά ή σε μικρές ομάδες και διεκδίκησαν μια διάκριση στο διαγωνισμό.
 
Τα βραβεία παραμυθιού στην κατηγορία «Νηπιαγωγείο» απέσπασαν το Νηπιαγωγείο Παμφίλων με τον Κάβουρα Αλέξανδρο στο WWF (1ο βραβείο), το Νηπιαγωγείο Χαλίκων με το παραμύθι Στην άκρη, στο ποτάμι  (2ο βραβείο) και το 4ο Νηπιαγωγείο Παροικιάς Πάρου με το παραμύθι Η Λουλουδένια και η Σκουπιδομάγισσα.
 
Τα βραβεία παραμυθιού στην κατηγορία «Δημοτικό σχολείο» απέσπασαν η Βιργιάννα Χατζηκαμάτσου, από το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Λέσβου με το παραμύθι της Ο υγρότοπος σώθηκε (1ο βραβείο), οι Στέλιος Σαμαλτάνης και Παναγιώτης Τσώλης από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο  (2ο βραβείο) και η Ειρήνη Ψωμά από το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου με το Ένας μεγάλος κίνδυνος στον υγρότοπο (3ο βραβείο).
 
 
Τα βραβεία για το βίντεο πήραν:
 
Η ομάδα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς Πάρου που δημιούργησε  την ταινία Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου (1ο βραβείο).
Η ομάδα από το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής για την ταινία Ο υδροβιότοπος της Καλλονής (2ο βραβείο) και η ομάδα από το Δημοτικό Σχολείο Μεσοτόπου για την ταινία Η ζωή στη φύση (3ο βραβείο).
Το βραβείο ταινίας Γυμνασίου απέσπασε το Γυμνάσιο Πάρου για την ταινία Βαλτο-σκουπιδο-υγρότοπος.
Επίσης, έπαινο απέσπασε το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς για την ταινία Μια περιπέτεια στον υγρότοπο της Καλλονής.
 
Κρυφοί  νικητές του διαγωνισμού ήταν οι υγρότοποι της Λέσβου και της Πάρου που μάγεψαν τα παιδιά. Τσικνιάδες, σμυρνοτσίχλονα, μελισσοφάγοι, ερωδιοί, τουρκοτσαπανάκοι, αμμοπετροκλήδες, αβοκέτες αλλά και βάτραχοι, χελώνες και πάπιες πρωταγωνίστησαν στις ιστορίες των νεαρών δημιουργών.
Στην τελετή βράβευσης διαβάστηκαν τα παραμύθια από τις αφηγήτριες Αθανασία Κύρκου, Μαντώ Βελέ και Μαριλίζ Διόλατζη, προβλήθηκαν οι ταινίες, ενώ ακούστηκαν  πρωτότυπα τραγούδια και ποιήματα που συνέθεσαν οι μαθητές με αφορμή τον διαγωνισμό.
Τα παραμύθια και οι ταινίες που διακρίθηκαν θα ανέβουν σύντομα στην ιστοσελίδα του WWF.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 1859632,
i.kantas@wwf.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 6947 612 136,
e.svoronou@wwf.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ματίνα Τζούρου, υπεύθυνη επικοινωνίας COCA COLA 3E: 210 6381805,
matina.tzourou@cchellenic.com.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου