Περίπου 350 σπουδαστές της Σχολής Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή παρακολούθησαν στις 13 Ιουνίου το σεμινάριο για την προστασία των ζώων και τα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012 σχετικά με την δίωξη εκείνων που τα κακοποιούν, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τη Ζωή Κοντού πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών.
Οι σπουδαστές παρακολούθησαν επί δύο ώρες την παρουσίαση για τι ορίζει η σχετική νομοθεσία και τι αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσου - Εμμανουήλ Παπαδάκη, ώστε να γίνει ξεκάθαρο πως ο νομοθέτης αναφέρεται στις περιπτώσεις παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης ζώων και φυσικά για να αποσαφηνιστούν όλα τα «γκρίζα» σημεία, εξαιτίας των οποίων και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και εισαγγελικοί λειτουργοί είτε αδιαφορούσαν μέχρι τώρα, είτε δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Η Ζωή Κοντού πρόεδρος του Φ.Ο.Σ.
Οι φοιτητές, οι οποίοι τώρα ολοκληρώνουν το πρώτο έτος σπουδών και στη συνέχεια θα κάνουν την πρακτική τους στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα έθεσαν πολλά ερωτήματα. Κάποια από αυτά φανέρωναν την ολοκληρωτική άγνοια εκείνων, που θεωρούν λίγο πολύ τα ζώα αντικείμενα χωρίς ανάγκες και δικαιώματα. Κάποια από τα ερωτήματα ήταν τα εξής: «Καλύτερα δεν είναι δεμένο και ας είναι σε βαρέλι από το να είναι αδέσποτο;» ή «αφού όλοι οι εκτροφείς είναι παράνομοι εμείς που αγοράζουμε σκυλιά για το κυνήγι από που θα πάρουμε;» ή «τα ζώα είναι κάτι ανάμεσα στον άνθρωπο που έχει ψυχή και στα πράγματα που δεν έχουν».
Εντούτοις η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τα κενά που ο νόμος δεν καλύπτει.
Όπως τονίζει η κα Κοντού: «ήταν πραγματικά μια πολύ εποικοδομητική και όμορφη εμπειρία η διαδικασία του σεμιναρίου. Η παρουσίαση κράτησε δύο ώρες και τέθηκαν πολλές ερωτήματα. Μέσα από την παρουσίαση αναφέρθηκα σε πολλά θέματα που δεν ήταν απολύτως κατανοητά ή ευρέως γνωστά. Οι ίδιοι οι σπουδαστές περιέγραψαν πολλές καταστάσεις και περιστατικά που βιώσαν σε σχέση με τα ζώα οι ίδιοι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Οι εκπαιδευτές τους στο τέλος του σεμιναρίου ζήτησαν να τους αφήσουμε την σχετική εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα και τα διατάγματα σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ. για να τα φωτοτυπήσουν και να τα μοιράσουν στους σπουδαστές, επειδή οι ίδιοι τους τα ζήτησαν!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου