Όσοι επισκέπτονται τα Σύβοτα (παλιά ονομασία: Μούρτος) –και είναι πολλοί αφού τα Σύβοτα είναι πλέον το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της Θεσπρωτίας– περιορίζονται στις παραλίες τους. Όμως εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η γύρω περιοχή.
Από το νότιο τμήμα του οικισμού ξεκινάει μια όμορφη διαδρομή η οποία περιλαμβάνει τον ερειπωμένο οικισμό του Βραχωνά (Βραχανά) και το χωριό Πολυνέρι (Κούτσι). Επειδή η περιοχή έχει γεμίσει αγροτικούς δρόμους μεγάλο μέρος της ανάβασης γίνεται πάνω σ' αυτούς. Τον οδοιπόρο αποζημιώνει η όμορφη θέα προς τα νησάκια των Συβότων και την Κέρκυρα στο βάθος.
Η έκπληξη έρχεται στον Βραχωνά, όπου τα ερειπωμένα σπίτια γίνονται ένα με το βραχώδες επιβλητικό τοπίο. Οι λίγες ελιές, οι γέρικες αμυγδαλιές και τα θεόρατα πλατάνια δεν φτάνουν για ν' απαλύνουν το ξερό οροπέδιο. Μετά το Βραχωνά, σε ένα χιλιόμετρο περίπου στο σημείο όπου υπάρχει ένα ξύλινο κιόσκι, αφήνετε τον αγροτικό δρόμο για να στρίψετε αριστερά προς το Πολυνέρι. Το τοπίο αλλάζει μόλις δρασκελίσετε την κορυφή. Από εδώ βλέπετε την πεδιάδα της Πλαταριάς και τα χωριά της, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές. Το παλιό μονοπάτι που ακολουθείτε για να κατεβείτε στο Πολυνέρι έχει μεγάλη κλίση αλλά πολύ καλή σήμανση.
Στη δυτική πλευρά μιας φυσικά οχυρωμένης θέσης που αποτελούσε τον αρχαίο τοιχισμένο οικισμό διακρίνεται το μεσαιωνικό τριγωνικό κάστρο. Σε ορισμένα σημεία, τα αρχαία πολυγωνικά τείχη σώζονται σε μεγάλο ύψος και εντυπωσιάζουν με την τελειότητα της κατασκευής τους.
Κάτω από το κάστρο, σε δύσβατη περιοχή, βρίσκεται το σπήλαιο της "Λεύκας" ανοιγμένο στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Ο μιικροδιάκοσμος του σπηλαίου είναι πολύ όμορφος και εντυπωσιακός, αλλά επειδή ως τώρα δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια αξιοποίησης συστήνουμε μόνο την επίσκεψη στην εντυπωσιακή είσοδό του. Στο χωριό υπάρχουν ψησταριές, με ντόπια κρέατα, και αγροτουριστικά καταλύματα. Αν χορτάσατε τις ακρογιαλιές των Συβότων προτείνουμε τη διαδρομή αντίστροφα με βάση το Πολυνέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου