Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Γευστική Δοκιμή Μαλαγουζιά. Το πιο ανερχόμενο ελληνικό σταφύλι

 

Malagouzia1
 
 

Η Μαλαγουζιά, είναι ένα σταφύλι που συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για να γίνει ο απόλυτος άρχοντας των λευκών σταφυλιών στην Ελλάδα.
Πολλοί λένε ότι το Ασύρτικο έχει αυτό τον ρόλο και ίσως για αυτή τη στιγμή να έχουν δίκιο. Ωστόσο η σκιά της Σαντορίνης πάνω από το Ασύρτικο, αλλά επίσης ο ευγενικός αλλά συγκρατημένος χαρακτήρας του στεριανού Ασύρτικου, δεν νομίζω ότι του επιτρέπουν να κρατήσει τα ηνία για πολύ.
Η Μαλαγουζιά έχει ένα έντονο, ευγενικό και αναγνωρίσιμο αρωματικό και γευστικό προφίλ, που αρέσει τόσο στους ειδήμονες όσο και στους αρχάριους του κρασιού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει βέβαια και με τις διεθνής ποικιλίες Sauvignon και Chardonnay.
Επίσης η Μαλαγουζιά είναι το σταφύλι, που πλέον καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Μην παραμελείτε ότι σε λίγα χρόνια και οι εκτάσεις της Μαλαγουζιάς θα αυξηθούν πολύ.
Ένα άλλο στοιχείο και μάλιστα κυρίαρχο, που με κάνει να πιστεύω στην Μαλαγουζιά τόσο πολύ είναι η ποιοτική της εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Οι έλληνες παραγωγοί δείχνουν πλέον να την μαθαίνουν για τα καλά και να την παίρνουν στα σοβαρά, ενώ υπάρχουν ήδη κάποια δείγματα όχι μόνο πολύ υψηλής ποιότητας, αλλά και πολύ καλής εξέλιξης στον χρόνο.
Την όλο και καλύτερη ποιότητα των κρασιών της Μαλαγουζιάς την βλέπουμε και από την συγκεκριμένη γευστική δοκιμή. Καταρχήν όλα τα κρασιά που συμμετείχαν ήταν εξαιρετικά. Οι απώλειες ήταν ελάχιστες και γενικά τα κρασιά ήταν τουλάχιστον απολαυστικά.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός της δοκιμής, είναι ότι το μοναδικό κρασί που συμμετείχε με την σοδειά του 2011 (Μαλαγουζιά Κίτρους) ήταν από τα κορυφαία. Απόδειξη ότι τα ελληνικά λευκά κρασιά και ειδικότερα η Μαλαγουζιά δεν είναι πια μόνο κρασιά άμεσης κατανάλωσης, αλλά αξίζει κανείς να τα περιμένει.
Διευκρινίζω ότι στην δοκιμή δικαίωμα συμμετοχής είχαν κρασιά που παρήχθησαν 100% από Μαλαγουζιά.
 
Τα κρασιά δοκίμασαν και βαθμολόγησαν οι γευσιγνώστες Ανέστης Χαϊτίδης, Βασίλης Γαλανός, Πάυλος Κιλίτσος, Παύλος Γκέκας, Δημήτρης Σιώτας στην κάβα Winehouse στη Θεσσαλονίκη.
 
 

Τα κρασιά της δοκιμής
 
Καλογέρι 2012, Κτήμα Παπαγιαννάκου, ΠΓΕ Αττική, 12,5%vol,
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Έντονη μεταλλικότητα στη μύτη, που συνδυάζεται με αρώματα ανθέων, ώριμων πυρινόκαρπων και εξωτικών φρούτων. Έντονη και νόστιμη οξύτητα.
****
Alexandra 2012, Claudia Παπαγιάννη, ΠΓΕ Χαλκιδική, 13 %vol
Αχυροκίτρινο χρώμα. Εξωτικά φρούτα και αρκετή φυτικότητα στην έντονη μύτη. Στρογγυλό, έντονο και σχετικά γλυκό στο στόμα και την επίγευση.
***1/2*
Μαλαγουζιά 2012, Τετράμυθος, ΠΓΕ Αχαϊα, 13 %vol
Ίσως το πιο ιδιαίτερο της σειράς. Δίχασε για την τυπικότητα του, πράγμα που εξηγείται εκ των υστέρων από το υψηλό υψόμετρο των αμπελιών. Ντελικάτο με κομπόστα ροδάκινου και υποψία ιωδίου. Νόστιμη και έντονη εξύτητα
***1/2*
Μαλαγουζιά 2012, Οινοποιείο Ασλάνης, , ΠΓΕ Θεσσαλονίκη, 13%
Κίτρινο στο χρώμα. Αρώματα άγουρου ροδάκινου και γενικά λευκών φρούτων με βοτανικές νύξεις. Νόστιμο στόμα με παρούσα αλλά κάπως ξεκομμένη οξύτητα.
***
 
Μαλαγουζιά Κίτρους 2012, Κτήμα Κίτρους, ΠΓΕ , 13%vol
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Τυπικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, αλλά και έντονη παρουσία λεμονιού και τσιχλόφουσκας. Νόστιμο φρούτο στο ισορροπημένο στόμα του.
***1/2*
 
Μαλαγουζιά Αντωνόπουλου 2012, Κτήμα Αντωνόπουλου, ΠΓΕ Αχαϊα, 13%vol
Κίτρινο χρώμα. Λεμόνι, λευκόσαρκα φρούτα, μέλι και βοτανικότητα που θυμίζει γιασεμί και δυόσμο. Πολύ καλή οξύτητα με λεμονάτη επίγευση.
***
 
Μαλαγουζιά Αργυρίου 2012 Αλκοόλ 13%
Ανοιχτό λεμονοπράσινο χρώμα, εκφραστική μύτη, με αρώματα τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών,  ροδάκινου,  νότες λουλουδιών ακακίας και απαλό άγγιγμα τσαγιού.  Εντυπωσιακή παλέτα, δροσιστική οξύτητα, έντονη αρωματική αίσθηση ζουμερών τροπικών φρούτων, κυδώνι και γιασεμί, ελαιώδης υφή.
****1/2*
 
Μαλαγουζιά 2012, Cavino, ΠΓΕ Αχαϊα, 12,5%vol
Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Μύτη από ώριμα φρούτα και φυτικές νύξεις. Νόστιμο και δροσερό στόμα.
***
 
Τέχνη Μαλαγουζιά 2012, Κτήμα Τέχνη Οίνου, ΠΓΕ Μακεδονία, 13%vol
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Αρώματα κίτρου, πυρινόκαρπων και τροπικών φρούτων. Νόστιμο και τυπικό στόμα με καλό σώμα.
***1/2*
Μαλαγουζιά Μάτσα 2012, Μπουτάρης Οινοποιητική, ΠΓΕ Αττική, 13%vol
Έντονο κίτρινο χρώμα. Λευκόσαρκα φρούτα, κομπόστα ροδάκινο και νύξεις γιασεμιού και τριαντάφυλλου. Πολύ γεμάτο και νόστιμο στόμα.
*****
 
Μαλαγουζιά Κίτρους 2011, Κτήμα Κίτρους, ΠΓΕ , 13%vol
Έντονο κίτρινο χρώμα. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λεμονιού και άγουρης μπανάνας στη μύτη. Πλούσιο και μεστό στη γεύση.
****1/2*
 
 
 
Ανέστης Χαιτίδης
 
 
 
πηγή: http://www.krasiagr.com/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου