Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Κρήτη. Σχεδιάζουν την ... Copacabana του Μαλεβιζίου!


Σχεδιάζουν την ... Copacabana του Μαλεβιζίου!

 

Ένα έργο-«σταθμό» για την ανάπτυξη όλης της παραλιακής ζώνης του Γαζίου, δρομολογεί ο Δήμος Μαλεβιζίου που σχεδιάζει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, από το Παγκρήτιο μέχρι τα Λινοπεράματα, μέσα από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή, που παρά τα μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα της, σήμερα εμφανίζει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, που σίγουρα την αδικεί...

Στην «καρδιά» της παρέμβασης που δρομολογείται είναι η περιοχή της Αμμουδάρας, που όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος Κ.Μαμουλάκης μπορεί να γίνει η «Κόπα Καμπάνα» του Μαλεβιζίου...

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο δρομολογεί ο δήμος σε συνεργασία με το σύλλογο αρχιτεκτόνων, καθώς «μέσα από το διαγωνισμό θέλουμε να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η θαυμάσια αυτή περιοχή, που σήμερα εμφανίζει μια εικόνα θλιβερή, που εγκλωβίζει κάθε αποσπασματική προσπάθεια ανάπτυξης».

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που σύντομα θα βγει στον αέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και διαδικασία διαμόρφωσης ρυμοτομικού σχεδίου στην Αμμουδάρα (σε μια έκταση 900 στρεμμάτων) το οποίο θα καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή, -καθώς η ανάθεση της μελέτης ανάπλασης «κουμπώνει» άριστα με τη διαμόρφωση ρυμοτομικού σχεδίου- και έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και παράλληλα να μπουν τα θεμέλια για την ορθολογική ανάπτυξή της στο μέλλον.

Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την ανάθεση του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, προκειμένου η προκήρυξη να βγει άμεσα "στον αέρα".

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, για το διαγωνισμό αυτό πρόκειται να διατεθούν 35 χιλ. ευρώ συνολικά τα οποία θα μοιραστούν σε αυτούς που θα καταθέσουν τις τρεις καλύτερες προτάσεις. Συγκεκριμένα αυτός που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο θα πάρει 20 χιλ ευρώ ο δεύτερος 10 χιλ ευρώ και ο τρίτος 5 χιλ. ευρώ.

Στους όρους του διαγωνισμού θα τεθεί ο όρος ότι ο δήμος θα μπορεί να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τη μελέτη που θα αναδειχτεί πρώτη, ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και ιδέες που προέρχονται από τις μελέτες που θα πάρουν τη δεύτερη και τρίτη θέση.



της Λίλιαν Δαφερμάκη

πηγή: ΠΑΤΡΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου