Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεία: Οι πλημμύρες φέρνουν την ερημοποίηση



Ηλεία: Οι πλημμύρες φέρνουν την ερημοποίηση


Την τελική πράξη του περιβαλλοντικού δράματος που ξεκίνησε με τις πυρκαγιές του 2007 έζησε η Ηλεία, καθώς οι πρόσφατες πλημμύρες εκμηδένισαν, στην ουσία, τις πιθανότητες για μελλοντική αναβίωση του παλαιού δασικού όγκου.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι καταρρακτώδεις βροχές αφαίρεσαν τόνους χώματος από τις άλλοτε πυκνές δασικές εκτάσεις του νομού, ακολουθώντας μια φυσική όσο και καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
«Μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες και μετά τις πλημμύρες έρχεται η ερημοποίηση», δηλώνει ο καθηγητής Υδρολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννης Κουμαντάκης, προσθέτοντας πως από εδώ και στο εξής ο Πύργος θα αντιμετωπίζει μονίμως τον κίνδυνο των πλημμυρών.
«Αυτό που συνέβη ήταν η μετατόπιση τόνων χώματος από τους ορεινούς όγκους της Ηλείας στην πεδινή περιοχή που περιβάλλει τον Πύργο. Το γεγονός αυτό αποστερεί το έδαφος από τα συστατικά που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη δασική αναγέννηση, στην προκειμένη περίπτωση όμως η ζημιά είναι διπλή», λέει ο Γ. Κουμαντάκης, εξηγώντας πως η λάσπη που μετατοπίστηκε περιορίζει την ικανότητα απορρόφησης του νερού από το έδαφος πέριξ της πόλης.
«Το αργιλώδες υλικό φράζει τους πόρους του εδάφους. Είναι βέβαιο πως ο Πύργος διατρέχει πλέον έναν πολύ μεγαλύτερο πλημμυρικό κίνδυνο», τονίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ.



«Θέμα χρόνου»

Από το 2007 μέχρι σήμερα, η τότε νομαρχία και νυν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, με στόχο την αποφυγή καταστροφών σαν και την πρόσφατη… Σήμερα, οι αρμόδιοι δηλώνουν πως η πλημμύρα στον Πύργο αλλά και η αποσάθρωση του δασικού εδάφους προκλήθηκε από την ελλιπή και αποσπασματική εφαρμογή του σχεδιασμού προστασίας.
«Όπου εφαρμόστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ο Κρόνιος λόφος της Αρχαίας Ολυμπίας, που λόγω της ιστορικής του σημασίας αποτέλεσε το επίκεντρο των προσπαθειών αποκατάστασης, άντεξε και δεν επηρεάστηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές.
Αν είχαμε αναδασώσεις και κορμοφράγματα σε κομβικά σημεία της καμένης έκτασης, η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί», δηλώνει ο Λεονάρδος Τηνιακός, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, προσθέτοντας πως η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη εάν οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
«Ήταν θέμα χρόνου να βιώσουμε αυτήν την καταστροφή. Από μία άποψη, μάλιστα, είναι ευχής έργον που αυτός ο κατακλυσμός έγινε 4,5 χρόνια μετά τις πυρκαγιές. Τουλάχιστον τώρα έχει αναπτυχθεί κάποια υποτυπώδης και ποώδης βλάστηση, που συγκράτησε κάποιους τόνους χώματος. Αν αυτή η πλημμύρα είχε γίνει ακριβώς μετά τις πυρκαγιές, τα βουνά θα είχαν απογυμνωθεί πλήρως».
Η εφαρμογή των αντιπλημμυρικών έργων βρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στελέχη της οποίας δηλώνουν πλέον ότι ο Πύργος χρειάζεται ένα νέο «μάστερ πλαν», για να προστατευθεί από τις πλημμύρες.

«Από τις πυρκαγιές και έπειτα διεκπεραιώθηκαν αρκετά έργα θωράκισης των δασικών εκτάσεων από τη διάβρωση αλλά και των οικισμών από πλημμύρες. Από την παλαιά νομαρχία αποδεσμεύτηκαν 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ μεμονωμένα έργα έχουν εφαρμόσει κάποιοι ξεχωριστοί δήμοι», αναφέρει ο Μιχάλης Καλογερόπουλος, διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.



Επανασχεδιασμός

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι ο επανασχεδιασμός του αποστραγγιστικού δικτύου του Πύργου, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Θα κινηθούμε για τον σχεδιασμό νέων αποστραγγιστικών τάφρων στην πεδινή περιοχή γύρω από την πόλη, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας πλημμύρας», καταλήγει ο Μ. Καλογερόπουλος.
Παρά τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν και την προφανή αλλαγή των εδαφικών συνθηκών, η πόλη του Πύργου φαίνεται ότι μπορεί να προστατευτεί από αντίστοιχες καταστροφές των έργων, εάν εφαρμοστούν βεβαίως τα σωστά μέτρα. Εκείνο που πλέον είναι φύσει αδύνατο να αποκατασταθεί, είναι το άλλοτε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της Ηλείας…




πηγή: ilialive.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου