Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Σέρρες. Μια σύντομη αναφορά στο νομό Σερρών





Στη wikipedia συστήνεται ως ο νομός με τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα και αυτό είναι το πρώτο δείγμα ότι, όσα tick κι αν τσεκάρετε στην ατζέντα των Σερρών, θα είναι πάντα γεμάτη. Σταθείτε νοερά στην πρωτεύουσα και κάντε μια virtual περιστροφή με τη φορά του ρολογιού: Δεκάδες hot spots για εξερεύνηση θα σας κάνουν σινιάλο. Στο «και πέντε» το πευκοδάσος του Λαϊλιά και οι κατεβασιές του χιονοδρομικού, στο «και δέκα» η μονή-σχολή Τιμίου Προδρόμου, όρθια από το 1270, στο «και τέταρτο» τα χωριά που πλούτισαν τον τόπο με τα καπνά τους. Λίγο πριν το «και είκοσι» συστάδες θεόρατων σταλαγμιτών και ένα φαράγγι με διακόπτη αδρεναλίνης για τους ατρόμητους. Στο «και είκοσι πέντε» η θάλασσα και η Αμφίπολη των αρχαίων μακεδονικών μεγαλείων, στο «και μισή» το ιαματικό ντουσάκι της Νιγρίτας.




Πάμε στο «παρά είκοσι πέντε»: ο δείκτης προχωρά βουτώντας «παρά είκοσι» στην κοίτη του Στρυμόνα, που τρέφει τους ορυζώνες «παρά τέταρτο» σε στιλ Γαλάζιου Ποταμού, και συναντά «παρά δέκα» την Κερκίνη μέσα σε ένα άσπρο-γκρι σύννεφο από λιμνοπούλια. Στο «παρά πέντε» μια κεντροευρωπαϊκής ατμόσφαιρας λουτρόπολη και στο «ακριβώς» το βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου.




Ο νομός Σερρών σας κάνει να περιδινείστε σαν δερβίσης και να γεύεστε ξανά και ξανά τη νοστιμάδα του – είτε σε μορφή τοπίου, είτε σε γλύκισμα με φρέσκο γάλα βουβαλίσιο, είτε σε ένα ποτήρι λαμπερό σιράχ. Τουριστικά ανεβασμένη λόγω Εγνατίας αλλά και ΠΟΠ δραστηριότητας, σας τρατάρει ένα χορταστικό μείγμα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και μακεδονίτικης φιλοξενίας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου