Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ενίσχυση του αγροτικού τομέα ίσως είναι η απάντηση στην κρίση



 

Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος όπου ο γεωργικός τομέας , μαζί με τον τουρισμό αποτελούν κυρίαρχες απασχολήσεις για τους κατοίκους της. Καλλίκαρπο την είχε ονομάσει ο Ευριπίδης , λόγω του εύφορου του εδάφους της και της ποικιλομορφίας των παραγομένων αγροτικών προϊόντων. Ότι φυτευτεί σ΄αυτήν τη γη γίνεται εύκολα καρπός και εισόδημα για τους κατοίκους της.
Στο Νοτιοδυτικόν άκρον της Ελλάδας, με κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν, η Μεσσηνία είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, λόγω της μέχρι τώρα έλλειψης προσανατολισμού νέων και καινοτόμων καλλιεργειών, που θα της προσέθετε σε αγροτική ανάπτυξη. Η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων είναι μονόδρομος για την ύπαρξη μιας βιώσιμης, αποδοτικής και ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας, που θα ενισχύσει το πληττόμενο από την οικονομική κρίση, εισόδημα των κατοίκων. Πατρίδα του ελαιολάδου και της χαρακτηριστικής «μαυρολιάς» της ποικιλίας Καλαμάτας έχει συνδέσει το όνομά της με τον ευλογημένο καρπό.

Το ελαιόλαδο Μεσσηνίας είναι ένας 100% Φυσικός Φρουτοχυμός, Υψηλοτάτης Ποιότητας και Μοναδικής Διατροφικής Αξίας, που πληθώρα χημικών αναλύσεων το κατατάσσει στην κατηγορία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Παρά ταύτα δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη υποστήριξη στους κατοίκους, διότι με τις δυνατότητες που έχει ο τόπος διαφαίνεται πως η γεωργία μπορεί να είναι η άμεση απάντηση τόσο της Χώρας μας, αλλά ιδιαίτερα και της Μεσσηνίας στην κρίση και στην ύφεση.
Μπορεί να γίνει η Ελληνική απάντηση στην ανάπτυξη. Για να κάνουμε μια πατρίδα εξωστρεφή και παραγωγική.
Για να στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς έξωθεν επιβουλές και επιτηρήσεις. Για να μπορούμε να είμαστε εμείς κυρίαρχοι του εαυτού μας. Υπάρχει δυνατότητα για την Ελληνική γεωργία, για την ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχει προοπτική γι’ αυτόν τον τομέα. Υπάρχει αυτός, ο άλλος δρόμος.
Είναι θέμα και απόφασης και βούλησης και βεβαίως, σωστής οργάνωσης.

Αν οι Ελληνες αρχίσουμε πάλι να παράγουμε όπως κάναμε χιλιάδες χρόνια, μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον. Mία πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι «ο πολλαπλασιαστής της άμεσης συμβολής της γεωργίας στο ΑΕΠ είναι τουλάχιστον 5», που σημαίνει ότι αύξηση της αξίας του «προϊόντος» της ελληνικής γεωργίας κατά +1 %, μπορεί να προσδώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά +5 %. Για να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να στραφούμε στην καινοτομία, στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, που δε μπορούμε να έχουμε ως Χώρα, για πολλούς λόγους.

Όπως για παράδειγμα: Στην περιοχή της Τριφυλίας εκτός της παραγωγής ελαιολάδου, οι συστηματικές καλλιέργειες με επιστημονικές μεθόδους και καινοτομία, φέρνουν έσοδα στους απασχολούμενους και ενισχύεται η απασχόληση π.χ ονομαστά είναι τα πρώϊμα οπωροκηπευτικά και το καρπούζι , που είναι το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι της Ευρώπης και πλέον αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν.

Αλλά και η πρώιμη πατάτα της περιοχής του κάμπου της Μεσσήνης, με τους εναπομείναντες ορυζώνες, η άγρια αγκινάρα της περιοχής της Μικρομάνης, η μεγάλη συκοπαραγωγή και η μαύρη σταφίδα που καλλιεργούνται σε όλον το Νομό, δικαιώνουν το χαρακτηρισμό του ως «Καλλίκαρπος».

Η περιφέρειά μας κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους, που πρέπει να τους βοηθήσει η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να αναπτύξουν τις ιδέες τους πάνω στη γη μας. Νέες και αναγκαίες καλλιέργειες, νέες πρακτικές και σωστή οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες θα φέρουν την ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την χρηματοδότηση τέτοιων προσπαθειών. Μπορούμε να πετύχουμε το νέο Ελληνικό θαύμα.
Απαιτούνται όμως νέες δράσεις και καινοτομίες όπως επίσης και πλήρη αξιοποίηση της επιστήμης σε όλους τους τομείς, όπως για την αντιμετώπιση επιβλαβών ασθενειών και εντόμων . Απαιτείται να γίνει στη Μεσσηνία μελέτη και καταγραφή φυσικών εχθρών, ώστε να αντιμετωπιστούν χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς έξοδα για τους αγρότες.
Ελεγχόμενο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, έτσι ώστε να αποφευχθούν επιβλαβείς μολύνσεις, να αξιοποιηθεί το βρόχινο νερό, να υπάρχει αυτοματισμός και να υπάρχουν και οι ανώτερες δυνατές στρεμματικές αποδόσεις για καλύτερο εισόδημα, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία και την ποιότητα.
Καινοτομία, παντού πλέον και ιδιαίτερα στην οργάνωση των αγροτών.

Αυτή είναι μια καινοτομία, που θα έπρεπε όμως να είναι αυτονόητη.
Είναι μια επανάσταση, όπως λέμε, του αυτονόητου. Μέσω της καινοτομίας π.χ. με τα «smart phones» τα κινητά τηλέφωνα, ο αγρότης ο παραγωγός, πάει στο χωράφι, στην ελιά, παρακολουθεί και βάζει όλα τα δεδομένα με έναν απλό τρόπο πια, για να μπορεί να παρακολουθείται η παραγωγή και οι ασθένειες, με αυτόματο τρόπο.
Μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση με αυτά που διαθέτει η χώρα μας και ιδιαίτερα με τη μάνα γη.

 της Αντωνίας Μπούζα



πηγή: http://www.moriasnews.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου