Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Στους δρόμους οι αγρότες από σήμερα


Στους δρόμους οι αγρότες από σήμερα

Με συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σήμερα στα Φάρσαλα Λάρισας και το Σάββατο στον Παλαμά Καρδίτσας, οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Θεσσαλία συνεχίζουν τη μάχη για την απόκρουση της νέας σφοδρής αντιλαϊκής – αντιαγροτικής επίθεσης που εξαπέλυσαν κυβέρνηση – τρόικα και για την ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που, με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014-2020, θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας.

Με τον αγώνα τους οι Θεσσαλοί αγρότες απαιτούν άμεσες λύσεις σε φλέγοντα προβλήματά τους, τα οποία εντάσσουν σ’ ένα συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων και, ταυτόχρονα, παλεύουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα μονοπωλίων και προς όφελος του λαού και του τόπου.
Στα Φάρσαλα
Σήμερα, στις 11 το πρωί, αγρότες από τα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, συμμετέχοντας, μαζικά και δυναμικά, στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων των Φαρσάλων.

Θα δηλώσουν την αγωνιστική αντιπαλότητά τους με την αντιαγροτική πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της ΕΕ, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις περικοπές στις επιδοτήσεις, την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τα απανωτά και βαριά χαράτσια κλπ. και θ’ απαιτήσουν την άμεση ικανοποίηση συγκεκριμένων διεκδικήσεων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.
Συνάμα, θα εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους να συνενώσουν τις αγωνιστικές τους δυνάμεις με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες – εμπόρους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες, σ’ ένα κοινό λαϊκό μέτωπο, ώστε να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας τους.
Στον Παλαμά

Το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, το συλλαλητήριο που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ηδη, στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένα πάνω από 100 τρακτέρ αγροτών από τον Παλαμά, ενώ για το συλλαλητήριο του Σαββάτου αναμένονται και πολλά άλλα από τα γύρω χωριά.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η διοίκηση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της, Β. Μπούτας, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν κάνουν πίσω κι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωσή τους, που – όπως είπε – δεν είναι άλλη από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που καταδυναστεύει όλο το λαό και μαζί τους μικρομεσαίους αγρότες και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και όλου του λαού.

Ανέφερε ότι για αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει καθοριστεί συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη, στον οποίο θα τεθούν οι διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Καρδίτσας, όπως:
  • Να πληρωθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για προϊόντα που τους έχουν παραδώσει (βαμβάκι, ντομάτα, γάλα κ.ά.).
  • Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, καθώς, λόγω της μη πληρωμής τους από τους εμπόρους και της μη καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια και, γενικότερα, να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και, άμεσα, με αύξηση της επιστροφής στο 17%, με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
  • Να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, δεν «έπιασαν» το πλαφόν που έχει τεθεί ως προϋπόθεση και ν’ αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή, καθώς και οι αμπελουργοί για τις ζημιές από τον περονόσπορο.
  • ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.



πηγή: Ριζοσπάστης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου