Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μπογιά που «τρώει» τη ρύπανση



Με μια μπογιά που εξουδετερώνει τα βλαβερά αέρια βάφουν τους τοίχους στη Μανίλα



Με μια μπογιά που εξουδετερώνει τα βλαβερά αέρια βάφουν τους τοίχους στη Μανίλα
Στην πεντάδα με τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου συγκαταλέγεται η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, η Μανίλα. Κι έτσι, οι αρχές δεν διστάζουν να εφαρμόσουν μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την καταπολέμησή της.
Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών έχει αναλάβει να βάψει όσο περισσότερους τοίχους μπορεί, σε αυτοκινητόδρομους και κεντρικά σημεία της πόλης με τη νέα, θαυματουργή μπογιά που τρώει τη ρύπανση.


Η μπογιά αποτελείται από τροποποιημένα μόρια διοξειδίου του τιτανίου, που εξουδετερώνει τα βλαβερά αέρια όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. «Ελπίζω να αναπτυχθούν και άλλες βαφές σαν αυτή», δήλωσε ο Φιλανδός καλλιτέχνης Tapio Snellman, που ζωγράφισε έναν από τους τοίχους της Μανίλα με τη «θαυματουργή» μπογιά. «Τέτοιες βαφές δεν χρειάζονται μόνο στη Μανίλα, αλλά σε όλο τον κόσμο , καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ζωγραφιές που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και προσφέρουν ευχάριστα οπτικά ερεθίσματα», κατέληξε.
Εκτός από τη βαφή που καταπολεμά τη ρύπανση, μεγάλη καινοτομία θεωρείται και η «ηλιακή μπογιά» με ενεργειακές ιδιότητες, που επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά και αυτή παράγει ηλεκτρισμό.






 
πηγή: 24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου