Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Αγρότες μην ανοίγετε κερκόπορτες! (Για την καλλιέργεια "βιομηχανικής κάνναβης" στην Ημαθία)

 
Αγρότες μην ανοίγετε κερκόπορτες! (Για την καλλιέργεια "βιομηχανικής κάνναβης" στην Ημαθία)
 
του Αλέκου Χατζηκώστα

Η σχετική είδηση που προβλήθηκε από ΜΜΕ της περιοχής Αλεξάνδρειας (εδώ alexandreia-gidas.gr ) αναφέρει τα εξής:

«Η Μαρία Κούγκα και ο Αντώνης Σαμαράς είναι οι πρώτοι αγρότες που θα καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη σε 65 στρέμματα στον δήμο Αλεξάνδρειας. Η καλλιέργειά τους έγινε σε σύμβαση με την ελληνική εταιρία CANNATEC προερχόμενη από την αντίστοιχη καναδική φαρμακευτική εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.

Ειδικός γεωπόνος με αντίστοιχη εμπειρία στον Καναδά θα εποπτεύει και θα συμβουλεύει τους αγρότες για την βιολογική καλλιέργεια του φυτού, θα εκπαιδεύσει ντόπιους γεωπόνους και εργάτες. Έχει επιλεγεί η ποικιλία Finola η οποία φτάνει το 1,5 μέτρο και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα επιχειρηματικά της σχέδια είναι να καλύψει την επόμενη καλλιεργητική χρονιά με 40.000 στρέμματα. Εκτός του δήμου Αλεξάνδρειας έχει συνάψει συμβάσεις με αγρότες της Ξάνθης, των Σερρών, της Δράμας, της Κομοτηνής και της Καβάλας έτσι ώστε φέτος να αποκτήσουν τεχνογνωσία και εμπειρία οι πρώτοι αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα, 52 στρέμματα στη Βέροια, 11 στη Μελίκη, 110 στις Σέρρες, 83 στη Δράμα, 47 στην Καβάλα, 150 στην Ξάνθη και 46 στην Κομοτηνή… πως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία:

Για κάποιους μία καινοτόμα παραγωγή ξεκινά…

Για άλλους επιστρέφουμε πια συνειδητά σε μια καλλιέργεια που υπήρχε μέχρι και το 1960 στην περιοχή μας..

Για όλους μας ξεκινά μία καλλιέργεια που θα συμβάλλει στην υγεία των ανθρώπων, στην εξυγίανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα…»

Κατά το προηγούμενο διάστημα ολοκληρωμένα προβάλλαμε τη αντίθεσή μας σε μία τέτοια προοπτική. Τώρα όμως φαίνεται ότι η κερκόπορτα» έχει ανοίξει στο νομό μας…

«Πατά» στο γεγονός ότι οι λεγόμενες παραδοσιακές καλλιέργειες που χρόνια έτρεφαν οικογένειες πλέον δεν «περπατούν» εξαιτίας φυσικά της ακολουθουμένης πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

«Πατά» στο γεγονός ότι οι υποσχέσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται για σίγουρα λεφτά και αυξημένα κέρδη είναι μεγάλες και η αντίστοιχη άγνοια ή ελλιπής ενημέρωση είναι και αυτή μεγάλη… (Αν θυμηθούμε π.χ τι έγινε το προηγούμενο διάστημα με τα φωτοβολταϊκά…)

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και για κάθε άλλο αγροτικό προϊόν, αυτό που ενδιαφέρει όποιον επιχειρηματικό όμιλο επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα θα είναι να αγοράζει από τον αγρότη όσο μπορεί πιο φτηνά και να έχει τους εργαζόμενους όσο γίνεται πιο φτηνούς ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία.

Θα το επαναλάβουμε: Αποτελεί πραγματικά κοροϊδία προς τους μικρομεσαίους αγρότες που όλα αυτά τα χρόνια βλέπουν όλες τις κυβερνήσεις να τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα να προβάλλεται ως λύση η καλλιέργεια της “βιομηχανικής” κάνναβης

Και καλά οι εταιρίες «κάνουν τη δουλειά» τους προσδοκώντας κέρδη και αδιαφορώντας για όλες τις άλλες συνέπιες. Οι δικοί μας όμως οι αγρότες τι θα πράξουν γι’αυτούς και τα παιδιά τους; Και οι φορείς γιατί δεν αντιδρούν σε μία τέτοια προοπτική; Είναι τελικά προοπτική (και) για τον τόπο μας παρόμοιες καλλιέργειες;
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου