Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ιωάννινα. Σχέδιο για την διαχείριση των καλαμιώνων της λίμνης

 
kalamia nisi
 
Την ερχόμενη Τετάρτη, στις επτά και μισή το βράδυ, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται είκοσι συνολικά θέματα, κυρίως υπηρεσιακού χαρακτήρα.

Αυτό που ξεχωρίζει και αποκτά ενδιαφέρον είναι η έγκριση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του καλαμιώνα της Παμβώτιδας.

Το έργο έχει προϋπολογισμό σαράντα χιλιάδων ευρώ και θα υλοποιηθεί από τον Φορέα για λογαριασμό του Δήμου.

Στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθεί μελέτη διαχείρισης του καλαμώνα που απαντάται σε όλη την παραλίμνια έκταση της Λίμνης Παμβώτιδας.
 
 
Το βασικό αντικείμενο και οι στόχοι του έργου θα είναι οι ακόλουθοι:
 
1. Η δημιουργία ανοικτών υδάτινων επιφανειών και υγρών λιβαδιών με δράσεις που περιλαμβάνουν τη βόσκηση (π.χ. βόσκηση βοοειδών με τοπικές φυλές/ράτσες), διάφορες τεχνικές κοπής με ελεγχόμενη επιλεκτική κοπή σε διαφορετικές εποχές του έτους (καλοκαιρινή ή/και χειμερινή κοπή) και εκχερσώσεις ελαφριάς μορφής.
2. Η σωστή χρήση του μηχανήματος κοπής καλαμώνων κατόπιν επίβλεψης, ώστε να επιτυγχάνεται μεν ο σκοπός της χρήσης του και ταυτόχρονα να διατηρείται η ετερογένεια ενδιαιτημάτων για τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων της πανίδας της περιοχής.
3. Ο εντοπισμός των πιθανών τρόπων αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας των καλαμιών της λίμνης, καθώς και άλλων μέσων που θα καταστήσουν δυνατή την αυτοχρηματοδότηση της αειφόρου διαχείρισής της.
4. Ο περιορισμός της υποβάθμισης της λίμνης.
5. Η εξάλειψη της παράνομης καύσης των καλαμώνων και επομένως η εξάλειψη κινδύνου από εκτεταμένες πυρκαγιές.
6. Η αντιμετώπιση της επέκτασης καλαμιώνων προς τις παραλίμνιες εκτάσεις που επηρεάζονται από την αυξομειούμενη στάθμη.
7. Η αναβάθμιση και διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της βιοποικιλότητας τόσο των παραλίμνιων περιοχών όσο και του Νησιού, έτσι ώστε η ζώνη με τα ενδιαιτήματα των καλαμιώνων να αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών για αναψυχή και περιβαλλοντική ενημέρωση με προφανή σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.



πηγή: http://www.epiruspost.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου