Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Πώς ένα ξεχασμένο πάρκο μετατράπηκε σε πράσινη όαση

 
 
Σοφία Αξωνίδη
 
Σκέφτεσαι «πάρκο στην Αθήνα» και σου έρχονται στο μυαλό σπασμένα παγκάκια, και σκουπίδια παντού και εγκατάλειψη; Ξανασκέψου το. Λίγα βήματα κάτω από τον Λυκαβηττό πλησιάζεις και αντικρίζεις έναν όμορφο πράσινο χώρο περιποιημένο με αυλακώματα, μονοπάτια και μια παιδική χαρά που λάμπει από τις ζωγραφιές των παιδιών. Βλέπεις κάποιους γονείς να έχουν αναλάβει δράση και να διακοσμούν με χρωματιστά σημαιάκια την παιδική χαρά, εκεί που σε λίγο θα φτιάξουν τον δικό τους λαχανόκηπο.
 
 
Σκέφτεσαι, υπάρχει τέτοιος χώρος; Και ευθύς καταλαβαίνεις ότι είσαι στο πάρκο Κιτσίκη! Το πάρκο, που ήταν η αφορμή να αναβιώσει η έννοια της γειτονιάς, αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημείο συνάντησης για γονείς και παιδιά. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν γίνει φίλοι. Ποιο είναι όμως το μυστικό του πάρκου;

Την αρχή έκανε η κυρία Χριστίνα πριν από χρόνια, όταν ανέλαβε δράση στη διαμόρφωση του πάρκου. Πολλά δέντρα τότε ήταν παραμελημένα και είχαν διάφορες αρρώστιες. Με το προσωπικό της μεράκι και καλύπτοντας αρκετά έξοδα κλάδεψε, διαμόρφωσε μονοπάτια, φύτεψε αρωματικά φυτά. Ο χώρος άλλαξε εντελώς και από εκεί που ήταν απλώς ένας χώρος πρασίνου, μετατράπηκε στην πράσινη όαση της γειτονιάς.

Τη σκυτάλη πήραν οι μπαμπάδες Φίλιππος και Γιον. Ήταν το 2013 όταν ξεκίνησαν να σκέφτονται πως την περίοδο των αποκριών θα έδιναν στη γειτονιά τους εορταστικό κλίμα. Αρχικά, απευθύνθηκαν στη δημοτική αρχή να ζητήσουν άδεια για το αποκριάτικο πάρτι. Τα κατάφεραν και έφτιαξαν το άρμα- ορόσημο της περιοχής «Ο δράκος του Λυκαβηττού» εμπνευσμένο από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη που βρίσκεται στον Λυκαβηττό. Αλλά δεν ήθελαν να μείνουν μόνο σε αυτή την εκδήλωση.

«Χρειάστηκε κάποιος να κάνει την αρχή. Η νοοτροπία που υπάρχει στη χώρα είναι ότι όλα τα περιμένουμε από το κράτος και σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες ήμασταν όλοι παθητικοί, δεν διεκδικούσαμε. Τώρα όλοι είμαστε μια παρέα και δημιουργούμε τις συνθήκες που θέλουμε»
 
 
Έτσι με μια παρέα μπαμπάδων αποφάσισαν να δώσουν πνοή στο δικό τους πάρκο. Στην αρχή 30 οικογένειες ανταποκρίθηκαν. Και άρχισαν να σκέφτονται και να πραγματοποιούν μικρές δράσεις. Σήμερα, περίπου 150 οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί και μαζί έχουν καταφέρει πολλά!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το βάψιμο της παιδικής χαράς και η απόκτηση νέας τσουλήθρας. «Η περίφραξη της παιδικής χαράς ήταν πολύ ‘γκρίζα’ και έτσι αποφασίστηκε μια Κυριακή να βαφτεί ο χώρος από τα ίδια τα παιδιά! Οι γονείς έξυσαν το τοιχίο και άφησαν τα παιδιά να δημιουργήσουν!» διηγείται ο Γιον.

Για την τοποθέτηση τσουλήθρας κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσα από τις εκδηλώσεις τους σχεδόν 4.000€! Κατέθεσαν στον δήμο το ποσό για να αγοράσουν τη νέα τσουλήθρα που φέρει την πιστοποίηση ασφαλείας του δήμου. Επόμενος στόχος τους; Η αγορά σκάμματος για να παίζουν τα παιδιά με το χώμα!

«Αυτό που θα θέλαμε πολύ είναι να κλειδώνει η παιδική χαρά. Όταν το καταφέρουμε, θα φτιάξουμε μεταξύ μας ένα πρόγραμμα ποιος θα την ανοίγει και τι ώρες. Έτσι θα διατηρούμε καθαρό το χώρο και δεν θα δούμε ξανά να καταστρέφεται.»

Πλέον, έχουν διαμορφώσει το δικό τους Δ.Σ. με 12 γονείς. Ο καθένας αναλαμβάνει άλλες αρμοδιότητες π.χ. άλλος επικοινωνεί με το δήμο, άλλος εμπνέεται τις δράσεις, άλλος τις διοργανώνει. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω email και μιας ομάδας στο Facebook για να ορίσουν ημερολόγιο δραστηριοτήτων. Οι θεματικές τους δράσεις συνδέονται με τα Χριστούγεννα, τις απόκριες, την άνοιξη για παιχνίδια, προβολές ταινιών, κουκλοθέατρο, φυτεύσεις και άλλα. Πολλοί είναι και οι γονείς που επιλέγουν το πάρκο για πάρτι γενεθλίων!

«Ως πατέρας είχα ανάγκη το παιδί μου να γνωρίσει τα παιδία της γειτονιάς, να νιώθει ασφάλεια στο χώρο του πάρκου.»
 
 
Θα ήθελες και εσύ να δεις αλλαγή στο πάρκο της γειτονιάς σου; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί και να περνάει από το χέρι σου κάτι τέτοιο; Η εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις και να καταγράψεις τους χώρους πρασίνου που έχεις στη γειτονιά σου και να βρεις έναν νέο χώρο για χαλάρωση, συνάντηση με φίλους και άθληση στον ήλιο! Εμπνεύσου παρέα μας από το πάρκο Κιτσίκη και άδραξε την ευκαιρία να δώσεις ζωή στο πάρκο της περιοχής σου είτε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία με γείτονες και φίλους είτε διεκδικώντας τη βοήθεια της δημοτικής αρχής της πόλης μας.

Όπως θα έλεγαν οι γονείς από το πάρκο Κιτσίκη «Είπε κανείς ότι τα όνειρα δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα»;
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου