Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Μια λίμνη σαν πίνακας ζωγραφικής

 
Μια λίμνη σαν πίνακας ζωγραφικής
 
Εικόνες από την Κερκίνη που σαγηνεύουν το βλέμμα και γαληνεύουν την ψυχή
 
Είναι από τις λίγες φορές που μπορούμε να πούμε πως μια ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση έκανε καλό. Οι εικόνες από την πανέμορφη λίμνη Κερκίνη, κοντά στις Σέρρες, σε κάνουν να ευγνωμονείς τους ανθρώπους που έφτιαξαν το πρώτο φράγμα στον Στρυμόνα, το 1932, επιτρέποντας σε ένα θαύμα να αναδειχθεί.

Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις Σέρρες, στην περιοχή του Λιθότοπου, με φόντο το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα των Σερρών. Τροφοδοτείται με νερό κυρίως από τον Στρυμόνα. Aποτελεί υδροβιότοπο μεγάλης αξίας, προστατευόμενο από τη συνθήκη Ραμσάρ και ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην περιοχή χλωρίδα και πανίδα ευημερούν, με παραποτάμια δάση, νούφαρα, πολλά θηλαστικά, ψάρια και πουλιά. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα, με τον πληθυσμό τους να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 ζώα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα πουλιά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη. Τον Μάιο και τον Ιούνιο μπορεί κανείς να δει διάφορα είδη ερωδιών, λαγγόνες, καλαμοκανάδες και πολλά άλλα, καθώς και πολλές φωλιές πελαργών. Το φθινόπωρο καταφτάνουν στο Εθνικό Πάρκο Κερκίνης υδρόβια πουλιά από τη βορειοανατολική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν.

Οι εικόνες προκαλούν δέος στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν και πλήθος δραστηριοτήτων στην περιοχή όπως παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο της Κερκίνης, βαρκάδα με τις «μπλάβες», τις ειδικές βάρκες που μπορούν να κινηθούν και σε πολύ ρηχά νερά, αλλά και ιππασία.
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
 
ΚΕΡΚΙΝΗ
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου