Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Καρδίτσα - Σοφάδες. Εμπειρίες και διδάγματα από το σεισμό του 1954 στους Σοφάδες

 
sofades
 
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εμπειρίες & διδάγματα από το σεισμό του 1954» πραγματοποιείται την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 & ώρα 11:00 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων με το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Αθήνας και τον Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας. Ο κ. Λέκκας θα αναπτύξει το θέμα «Ο σεισμός των Σοφάδων- Το γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο της Θεσσαλίας»

Παρεμβαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαλάκης Αρχιτέκτων Μηχανικός, PhD ο οποίος θα αναλύσει το θέμα «Πλινθόκτιστες Οικοδομές στη Θεσσαλία: Η αντισεισμική συμπεριφορά τους»

Παράλληλα στον χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα το σεισμό του 1954
 
 
63 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό

Στις 30 Απριλίου του 1954, καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 km).

Κατέρρευσαν 6.599 σπίτια ενώ 9.154 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 12.920 ελαφρές.

Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα καταστράφηκαν το 32 και 18% των κτισμάτων, αντίστοιχα. Στις Σοφάδες, οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.



πηγή: http://www.karditsanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου