Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Αυξάνονται έντονα οι μέδουσες στον Κορινθιακό

 
Αυξάνονται έντονα οι μέδουσες στον Κορινθιακό
 
Ένα σοβαρό θέμα που έκανε αρχικά την εμφάνισή του σε έντονο βαθμό πέρσι το καλοκαίρι, είναι η ολοένα αυξανόμενη παρουσία μεδουσών στη θάλασσα του Κορινθιακού. Μάλιστα αρκετά περιστατικά είχαν φτάσει ακόμα και στο νοσοκομείο όταν τα συμπτώματα ήταν πιο σοβαρά. Το γεγονός υπάρχει πιθανότητα να πλήξει τουριστικές περιοχές και αναμένεται να απασχολήσει αρμόδιους φορείς, όπως τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συζητήθηκε το πρόβλημα στις αρχές του μήνα. Στο ίδιο συμβούλιο μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης για το έκτακτο αυτό φαινόμενο της αύξησης των μεδουσών.
 
 
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τσιμπήματος…

Όταν κάποιος τσιμπηθεί από τσούχτρα, χρειάζεται απαραίτητα πρώτες βοήθειες. Τα τσιμπήματα των σκυφόζωων μεδουσών γενικά δεν είναι θανατηφόρα. Το τσίμπημα των μεδουσών προκαλεί οξύ πόνο και μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Για τον λόγο αυτό, όταν κάποιοι άνθρωποι τσιμπηθούν από τσούχτρα, θα πρέπει να βγουν αμέσως έξω από το νερό, προς αποφυγή πνιγμού. Για τις πρώτες βοήθειες, οι κύριοι στόχοι είναι η αποφυγή τραυματισμού των διασωστών (γι’ αυτό συνιστάται να φορούν ειδικά ρούχα) και η αφαίρεση των πλοκάμων που πιθανόν έχουν κολλήσει στο σώμα του ασθενούς.

Για τα τσιμπήματα ενός συγκεκριμένου είδους μέδουσας, μπορεί να τοποθετηθεί ξίδι στην πληγή. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νερό της θάλασσας αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο το ξίδι. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο νερό, γιατί η αλλαγή της ωσμωτικής τονικότητας μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται ο κνησμός του τραύματος, η χρήση οινοπνεύματος, αμμωνίας και παρόμοιων ουσιών. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει, με εξαίρεση την περίπτωση υποθερμίας.
 
Η αφαίρεση των πλοκάμων μπορεί να γίνει με το χέρι, με τη χρήση ειδικών γαντιών. Έπειτα από την αφαίρεση μεγάλων κομματιών από μέδουσες, στο τραύμα μπορεί να μπει αφρός ξυρίσματος και με την άκρη ενός μαχαιριού, με ένα ξυράφι ή με πιστωτική κάρτα να αφαιρεθούν όλα τα εναπομείναντα κνιδοκύτταρα.
 
Εκτός από τη χορήγηση πρώτων βοηθειών, για να μειωθεί ο κνησμός, μπορούν να χορηγηθούν αντιισταμινικές ουσίες στον ασθενή. Οδοντόκρεμα με σόδα και πάγος εναλλακτικά μπορούν επίσης να δοθούν στο θύμα για την απομάκρυνση του δηλητηρίου.


πηγή: http://moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου