Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Κήρυξη αιωνόβιας βελανιδιάς ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»


«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» χαρακτηρίστηκε η αιωνόβια βελανιδιά (Δρυς η ποδισκοφόρος / Quercus pedunculiflora) που βρίσκεται στην περιοχή «Μέλοβο» του Δήμου Δεσκάτης και σε απόσταση 2 χλμ ΝΑ του οικισμού.
 
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η ηλικία της βελανιδιάς είναι 1.300 έτη περίπου (με απόκλιση/ τυπικό σφάλμα 30-50 έτη), έχει ύψος 25 m, διάμετρο (στο στηθαίο ύψος) 225 cm (2,25 m), περιφέρεια κορμού (στο στηθαίο ύψος) 706 cm, ύψος έναρξης κόμης 3 m, μήκος και πλάτος κόμης (σε εδαφική κάτοψη) 19,7 m και 18,0 m αντίστοιχα.

Ο κύριος κορμός είναι κουφαλερός. Τα περισσότερα επικόρυφα κλαδιά είναι ξερά (σε μήκος 80-150 cm) γενικά όμως το δένδρο είναι υγιές. Η εν λόγω Δρυς που κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία.

Η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση του «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης», θα εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) όπου και θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με την αιωνόβια βελανιδιά της περιοχή «Μέλοβο» του Δήμου Δεσκάτης.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου