Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ετήσια Διεθνής Συνάντηση των Χειριστών του Προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση»-“Learning about Forests”

 
 
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου (ΚΠΕ), στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων για την ετήσια διεθνή συνάντηση των χειριστών του Προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση»-“Learning about Forests”. Διεθνής συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education- FEE) και εθνικός χειριστής η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) με συντονιστή την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εθνικοί χειριστές από Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Λετονία, Μαλαισία, Μάλτα, Μογγολία, Ολλανδία, Β. Ιρλανδία, Ρωσία, Τανζανία, Τουρκία, Η.Π.Α. και Ελλάδα.

Την εναρκτήρια εκδήλωση άνοιξε η κα Lesley Jones, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο συνεχώς επεκτεινόμενο έργο του FEE, που σήμερα αριθμεί 96 μέλη σε 77 χώρες από μόλις 4 μέλη σε 4 χώρες το 1981. Η σημαντική διαχρονική προσφορά του στην εκπαίδευση για την αειφορία επικυρώνεται από τις συνεργασίες του με διεθνείς φορείς όπως η UNESCO και το UNEP. Ο κος Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ και μέλος του Δ.Σ. του FEE, Υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο για το Πρόγραμμα, σημείωσε τη συμβολή της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης ελληνικής περιβαλλοντικής ΜΚΟ, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση από την ίδρυση της το 1951, και τόνισε τη σπουδαιότητα του Προγράμματος σε διεθνές επίπεδο.

κα Κατερίνα Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η περιβαλλοντική εκπαίδευση προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Ανακοίνωσε μάλιστα την πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την έναρξη διαλόγου για τη συγκρότηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση και την υιοθέτηση του μοντέλου της μεσογειακής δασοπονίας. Ο κος Γιάννης Αδάμης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής σημείωσε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί σημαντική παράμετρο για την Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική του Δήμου Λαυρεωτικής, στα όρια του οποίου εντάσσεται και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, ο κυριότερος «πνεύμονας» της Ανατολικής Αττικής.

Η κα Μαρία Καγιάφα, Υπεύθυνη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Λαυρίου, τόνισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Λαυρίου. Ο κος Σταύρος Αντωνάκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. Διευθύνων Σύμβουλος της Olympic Marine, μιας από τις παλαιότερες μαρίνες που έχουν βραβευθεί με τη «Γαλάζια Σημαία», αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση που έχουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στους στόχους τους να βελτιώνονται συνεχώς σε θέματα ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Ο κος Barry McGonigal διεθνής συντονιστής του Προγράμματος, μετά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε, τονίζοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης περιφερειακών συνεργασιών.

Τις επόμενες δύο μέρες αναλύθηκαν τα τεχνικά θέματα του Προγράμματος, με παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες και επιλεγμένους προσκεκλημένους ομιλητές, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, και μπήκαν οι βάσεις για την διαμόρφωση περιφερειακών συνεργασιών, εκπαιδευτικού υλικού και πρωτότυπων δράσεων. Μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια «Δούκα» που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», ένα από τα υπόλοιπα Προγράμματα του FEE, με εθνικό χειριστή την ΕΕΠΦ, πήραν συνεντεύξεις από τους παρευρισκόμενους. Οι συμμετέχοντες μαγεύτηκαν από την επίσκεψη τους στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και στο εκπαιδευτικό μονοπάτι στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου που συντόνισε η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Λαυρίου.

Η ΕΕΠΦ ευχαριστεί θερμά τους υποστηρικτές της συνάντησης: το Δήμο Λαυρεωτικής, το ΚΠΕ Λαυρίου, την Olympic Marine και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
 
πηγή: https://eepf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου