Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

"Οικολογική Θεσσαλία": Οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται πραγματική στήριξη

 
 
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα μία πρωτόγνωρη δοκιμασία και η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης. Η πρωτοφανής κατρακύλα των τιμών του γάλακτος σε συνδυασμό και μία σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως, αύξηση κόστους παραγωγής, προβλήματα εγκατάστασης, βοσκήσιμες γαίες, ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου και προϊόντων, αυστηρό καθεστώς φορολόγησης, άδικο κάθε σύστημα αποζημιώσεων κτλ, απειλούν να αφανίσουν ένα τόσο σημαντικό παραγωγικό κλάδο ο οποίος δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και όμως οι κυβερνητικές και διοικητικές αρχές αντί να σκύψουν το κεφάλι σε αυτά, προτίμησαν να συμμετάσχουν σε χλιδάτα συνέδρια για προνομιούχους, λες και θα βρουν λύσει των προβλημάτων σε αυτά.

Αντί, όμως, της συμμετοχής τους σε αυτά θα έπρεπε να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες.

Να δρομολογήσουν την εφαρμογή συστήματος καθημερινών ελέγχων αποτροπής ελληνοποιήσεων ζώων και γάλακτος, να θεσπίσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς με χρήση των νέων τεχνολογιών GPS κ.α, οι οποίοι θα ταυτοποιούν κάθε προϊόν που διακινείται στην επικράτεια, να στελεχώσουν με τις απαραίτητες ειδικότητες τις δημόσιες αγροτικές υπηρεσίες, να μειώσουν την δυσβάσταχτη φορολογία, να κατανείμουν δίκαια τους πόρους της εξισωτικής αποζημίωσης, να εξασφαλίσουν συμπληρωματικές ενισχύσεις από τον κανονισμό De Μinimis, να ρυθμίσουν τα ζητήματα των βοσκοτόπων, να επιταχύνουν και να διευρύνουν τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, να εγκρίνουν μια ισχυρή διεπαγγελματική φέτας τώρα, να θεσπίσουν νομικό πλαίσιο για την καθετοποίηση της παραγωγής και τέλος να διαφυλάξουμε όλοι ως κόρη οφθαλμού την Π.Ο.Π. φέτα και όλοι οι βουλευτές να καταψηφίσουν της CΕΤΑ στο κοινοβούλιο, τόσο για την φέτα, όσο και για την ενδεχόμενη κατάρρευση του νομικού μας πολιτισμού καθώς και την διαφαινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Επίσης το ΥΠΑΤ να μεριμνήσει, επιτέλους, ώστε να αποζημιωθούν «χθες» οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Αργυροπουλίου που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Περιφερειακή αρχή να εγκαταλείψει το δόγμα «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» και να στηρίξει ουσιαστικά την Θεσσαλική κτηνοτροφία και τον μόχθο των Θεσσαλών κτηνοτρόφων και όχι τα προνόμια των Golden Boys.

Είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία και να πάμε προς μία κτηνοτροφική παραγωγή που να εξασφαλίζει ικανοποιητικά εισοδήματα, να είναι βιώσιμη και αειφορική και διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων και την αποφυγή διατροφικών σκανδάλων τα οποία είναι δυσμενή για τον παραγωγό και το καταναλωτή. Αυτός είναι ο νέος δρόμος που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου