Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

«Δρόμοι του νερού». Μια ιδιαίτερη διαδρομή με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου

 
«Δρόμοι του νερού»  Μια ιδιαίτερη διαδρομή με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου
 
Μια πόλη με τα νώτα της στη θάλασσα. Ένα υδραγωγείο που τροφοδοτεί την πόλη. Ρέματα υπόγεια. Μοναχοί που κρατούν το κλειδί του νερού. “Τους υδροχόους έκοψον σωλήνας Χορτιάτου”. Ένας βράχος που αναβλύζει. Μια βάπτιση ενήλικα. Το πρώτο μπάνιο του μωρού. Ο γεροποταμός που «εστράφη εις τα οπίσω». Κρήνες και ρείθρα στις υδάτινες οδούς. Ο Ιησούς αγένειος πάνω σε ουράνιο τόξο. Μια Κρήνη, τσεσμέ - περσικά: τσεσμ, το μάτι. Το νερό, φως που αναβλύζει, πηγή της ζωής. Ένας μουφτής τιμά την ολιγόζωη εγγονή του. Ένα τσεσμέ που διασφαλίζει τον παράδεισο. Ένας άγιος που λογχίζεται στο λουτρό. Το βλέμμα της Αζιγιαντέ.

Με οδηγό τον ιστορικό ανθρωπολόγο και περφόρμερ Μάριο Χατζηπροκοπίου ακολουθούμε τους δρόμους του νερού ξεκινώντας από την Μονή Βλατάδων και φτάνοντας ως τα Λουτρά ο Παράδεισος και περνώντας από μονές, κρήνες, χαμάμ και τεμένη. Η πυκνή αφήγηση εστιάζει στην κομβική σημασία του ύδατος στις διαφορετικές θρησκείες και εποχές της πόλης, αλλά και στις πολιτισμικές πρακτικές των λουτρών ανά τους αιώνες.
 
 
Πληροφορίες
 
Κυριακή 6 Μαΐου
Σημείο συνάντησης: Μονή Βλατάδων
Ώρα: 10:30 πμ.
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις:
info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900-1
 
Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.


πηγή: http://www.cityportal.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου