Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Το Σάββατο 12 Μαΐου το απόγευμα μετράμε ταυτόχρονα τους πελεκάνους σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη!

 
 
Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 θα διεξαχθεί η 3η απογραφή πελεκάνων ΝΑ Ευρώπης σε μια απογευματινή ταυτόχρονη καταγραφή! Στόχος της απογραφής, που συντονίζεται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι η εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού των δύο ειδών πελεκάνων (Αργυροπελεκάνο Pelecanus crispus και Ροδοπελεκάνο Pelecanus onocrotalus) που χρησιμοποιούν τους υγροτόπους της χώρας μας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον αργυροπελεκάνο, ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, η απογραφή αναπαραγόμενων και μη-αναπαραγόμενων ατόμων θα βοηθήσει στην κατανόηση της δυναμικής των πληθυσμών του.
 
Θα συμμετάσχουν 7 χώρες, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι οι επιμέρους πληθυσμοί αργυροπελεκάνων όλων αυτών των χωρών αποτελούν έναν ενιαίο μεταπληθυσμό που χρησιμοποιεί το δίκτυο των υγροτόπων αυτής της περιοχής του κόσμου για την κάλυψη των αναγκών του. Μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα της 1ης απογραφής της ΝΑ Ευρώπης ΕΔΩ.
 
 
Η διαδικασία στην Ελλάδα παραμένει ακριβώς η ίδια όπως τις προηγούμενες χρονιές: η απογραφή στηρίζεται στη συμμετοχή των Φορέων Διαχείρισης καθώς και του δικτύου εθελοντών της Ορνιθολογικής. Στις υπόλοιπες χώρες θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς όπως οι Φορείς Διαχείρισης των Πάρκων και δίκτυα εθελοντών από τους αντίστοιχους Birdlifepartnersάλλων χωρών.

Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετάσχετε παρακαλούμε ενημερώστε μας συμπληρώνοντας το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας
ΕΔΩ στη στήλη "Επικεφαλής". Πριν οργανώσετε την επίσκεψή σας θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με την Όλγα Αλεξάνδρου (o.alexandrou@spp.gr) ή στο 2385051211.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου