Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Αγρίνιο. Η νέα πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου

 
 
«Παραλάβαμε το σύμβολο της πόλης πληγωμένο και θα το παραδώσουμε αναγεννημένο» ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου στην ομιλία του πριν την παρουσίαση της πρότασης ανάπλασης. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, για την υπογραφή της σύμβασης για τη διαχειριστική μελέτη, προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τόνισε ότι αυτό «δεν χωρά καμία αμφισβήτηση και δεν προσφέρεται για στείρα αντιπολίτευση». Η παρουσίαση έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.Θεοχάρη Ζάγκα, τη Γεωπόνο Αρχιτέκτων Τοπίου Θεοδώρα Ζάγκα, την Αρχιτέκτων Μηχανικός- Αρχιτέκνων Τοπίου Ανδριάνα Λίμπα, τον Δασολόγο Δημήτρη Βικελούδα και τον Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο Θωμά Λάγκα. Διευκρίνιστηκε από τους μελετητές πως δεν πρόκειται για μια τεχνική πρόταση, αλλά για μια διαχειριστική μελέτη δεκαετίας. Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ενώ όπως ειπώθηκε στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του καλακαιριού. Σε κάθε περίπτωση το έργο απαιτεί 12 μήνες για να υλοποιηθεί από την δημοπράτησή του.

Εν συντομία θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε δεν περιλαμβάνει δραματικές αλλαγές στο νότιο και ανατολικό μέρος του πάρκου. Η ουσιαστικά νέα διαμόρφωση προβλέπεται κυρίως στο χώρο δυτικά του αναψυκτηρίου. Από τις σημαντικότερες προσθήκες στο δυτικό τμήμα του πάρκου είναι η διαμόφωση δύο παιδικών χαρών (για νήπια και εφήβους), η διαμόρφωση μιας μικρής πλατείας γύρω από ένα κεντρικό συντριβάνι, η διαμόρφωση της δεξαμενής που δημιουργήθηκε στην προηγούμενη ανάπλαση με αναβαθμούς από πράσινο, καθώς και η δημιουργία μιας «ροής», ενός δηλαδή διαδρόμου με ξύλινη πέργκολα και αναρριχόμενα φυτά, στην οποία θα δημιουργείται η αντίληψη ενός ημίκλειστου χώρου και θα δίνεται η αίσθηση της «αγοράς» με την αρχαία έννοια του όρου, καθώς επίσης και η διαμόρφωση μικρής πλατείας γύρω από την εκκλησία και μικρής πλατείας μπροστά από το αναψυκτήριο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι χωμάτινοι διάδρομοι προβλέπεται να ανυψωθούν κατά 20 εκατοστά περίπου με με χωμάτινο δάπεδο και με εκατέρωθεν κλίση προς τα παρτέρια, ώστε η απορροή των υδατών να λειτουργεί για την άρδευση.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
 
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
 
Η ανάθεση της Μελέτης έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση με αριθμό 133384/6587, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2828 Β΄ της 23-12-2015, Προδιαγραφές Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών.

• ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:
 
Αναφορικά με τα προβλεπόμενα έργα και δραστηριότητες, τον σχεδιασμό και τη διαδικασία υλοποίησης αυτών σε Πάρκα – Άλση όπως είναι το αντικείμενο της παρούσας, ισχύουν τα κάτωθι:
α) Υπάγονται τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ειδικότερα στον Ν.998/1979 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 4280/2014 και σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4:
«…Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, …. Στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας υπάγονται και τμήματα πάρκου ή άλσους, τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου.»
β) Τα προτεινόμενα έργα, εργασίες και δραστηριότητες, διαδικασία υλοποίησης και τις αρμοδιότητες έγκρισης των εν λόγω μελετών καθορίζονται ως εξής:
Προδιαγραφές Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών (Αριθμ. 133384/6587 ΦΕΚ Β’ 2828/23-12-2015) Άρθρο 1:
«…Οι διαχειριστικές μελέτες πάρκων και αλσών, αποτελούν ένα σχέδιο διαχείρισης των χώρων αυτών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, στο οποίο καθορίζονται δυνάμενα έργα, εργασίες και δραστηριότητες (master plan), τα οποία εγκρίνονται κατά την ειδική κατά το έργο μελέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νόμου 998/1979 ως ισχύει.»
Ν.998/1979 Άρθρο 5:
«2. «Η εκτέλεση κάθε είδους έργων στα πάρκα και άλση ενεργείται μετά από σχετική μελέτη, που εγκρίνεται απ’ την αρμόδια δασική αρχή και με την εποπτεία της. Της έγκρισης αυτής προηγείται θετική γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου αυτή απαιτείται για λόγους προστασίας αρχαιοτήτων.»
3. Η άσκησις των αρμοδιοτήτων άλλων δημοσίων υπηρεσιών ή υπηρεσιών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των δραστηριοτήτων δημοσίων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν δύναται να ενεργήται κατά τρόπον θίγοντα τα, υπό την διαχείρισιν ή την επίβλεψιν του Υπουργείου Γεωργίας, ευρισκόμενα δάση και τας δασικάς εκτάσεις πέραν των, δια των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων της δασικής υπηρεσίας ή του Υπουργού Γεωργίας, τιθεμένων ορίων.»
γ) Ο Ν.998/1979 στον οποίο σύμφωνα με το άρθρο 3, υπάγονται τα Πάρκα-Άλση μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος όπως αποτυπώνεται στα άρθρα 1 και 2 του νόμου:
Αρθρο 1 «Σκοπός του παρόντος νόμου είναι ο καθορισμός των συγκεκριμένων μέτρων προστασίας για τη διατήρηση, ανάπτυξη και βελτίωση των δασών, των δασικών εκτάσεων ….. σύμφωνα με την αρχή της αειφορίας και σε συνάρτηση με το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς που διέπει την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση αυτών, όπως και ο προσδιορισμός κατά περίπτωση των όρων και προϋποθέσεων υπό τις οποίες οι προστατευτέες εκτάσεις μπορεί στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης να μεταβάλουν την κατά προορισμό χρήση τους ή να εξυπηρετούν και άλλες χρήσεις, για λόγους επιβαλλόμενους από το δημόσιο συμφέρον.»
 
 
Αρθρο 2 «1. Οι εκτάσεις του άρθρου 3 του παρόντος, που διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις αυτού, συνιστούν εθνικό κεφάλαιο, που η προστασία του αποτελεί υποχρέωση των κρατικών οργάνων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και συγχρόνως υποχρέωση και δικαίωμα των πολιτών…»
Βάσει του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας» το έργο ανήκει στα ειδικά δασοτεχνικά έργα και σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 11 του Ν. 3208/2003 «περί προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις» τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν. 998/79 ειδικά δασοτεχνικά έργα, πλην των έργων δασικής οδοποιίας, δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3010/2002.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και εφόσον το προτεινόμενο έργο και δραστηριότητες, ο σχεδιασμός και η διαδικασία υλοποίησης αφενός υιοθετείται με ειδικό νόμο και αφετέρου δεν κατατάσσεται στις κατηγορίες του πίνακα της αριθμ. 1958/13-1-2013, ΦΕΚ 21 Β’ / 2012 απόφασης, βάσει της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.4014/2011 τα έργα που προβλέπονται από Διαχειριστικές μελέτες πάρκων – αλσών εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν4014/2011 και επομένως δεν απαιτείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
 
Θέση:
 
Το «Παπαστράτειο» Δημοτικό πάρκο του Αγρινίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης. Περικλείεται περιμετρικά από τις οδούς Ν. Καζαντζάκη, Σπ. Σαμιώτη, Γρ. Ξενόπουλου, Ελ. Βενιζέλου και Κ. Βάρναλη. Σε σχέση με τους λοιπούς μεγάλους ελεύθερους χώρους της πόλης, βρίσκεται στο τέλος μιας ενδιαφέρουσας πορείας κατά μήκος της κεντρικής οδού Παπαστράτου, που ξεκινάει από την πλατεία Παναγοπούλου, διέρχεται από την κεντρική πλατεία Δημοκρατίας και καταλήγει στο χώρο του πάρκου.
 
Ιστορικό:
 
Το Δημοτικό πάρκο περιήλθε στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του Δήμου ύστερα από δωρεά των ευεργετών αδερφών Παπαστράτου, σύμφωνα με δωρητήριο συμβόλαιο που συντάχθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1947. Παλαιότερος ιδιοκτήτης αναφέρεται ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, από τον οποίο αγόρασαν την οικοπεδική έκταση οι αδερφοί Παπαστράτου το έτος 1918. Ως όρια η έκταση περιβαλλόταν τότε στα δυτικά από ρέμα, που ταυτίζεται με τη σημερινή οδό Ξενοπούλου, και στα ανατολικά με παλιά ατραπό, τη σημερινή οδό Σαμιώτη, που οδηγούσε στα βόρεια έξω από την πόλη. Η ονομασία της θέσης αναφέρεται ως «Λυκοράχη».
Βάσει των όρων του συμβολαίου, το πάρκο και τα ευρισκόμενα σε αυτό κτίσματα δωρίζονται, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο συμβόλαιο, «ίνα χρησιμεύουσι και ικανοποιούσιν τας ανάγκας αναψυχής των συμπολιτών και εξυπηρετούνται η υγιεινή της πόλεως… Ο Δήμος Αγρινίου επ΄ουδενί λόγω δύναται να μεταβάλλη και μετατρέψη την χρήσιν των δωρουμένων εις οιανδήποτε άλλην… Οιαδήποτε δε παρεκτροπή ή μεταβολή της τοιαύτης χρήσεως, αλλά και αυτή η συζήτησις προς μεταβολών της χρήσεως συνεπάγεται αυτοδικαίως, άνευ τινός άλλης μεσολαβήσεως, την ανατροπήν της παρούσης δωρεάς… Ο Δήμος, ου μόνον υποχρεούται μετ΄ άκρας επιμελείας να διατηρεί το πάρκον… εν αρίστη καταστάσει…, αλλά και να επιμελήται ωσαύτως πάσαν προαγωγήν και βελτίωσιν τούτου, μηδεμιάς φειδόμενος δαπάνης…».
Παρόλο που, στη δεκαετία του 1920, ολόκληρη η περιοχή του πάρκου ρυμοτομήθηκε με μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, πρασιές και φαρδείς δρόμους, πρόθεση των αδερφών Παπαστράτου, από την εποχή που αγόρασαν το οικόπεδο, ήταν η δημιουργία στο χώρο αυτό ενός οργανωμένου δενδροφυτευμένου πάρκου προς εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ας μη λησμονούμε ότι οι αδερφοί Παπαστράτου είναι οι μεγάλοι ευεργέτες της πόλης, αφού στις δικές τους δωρεές οφείλονται το παλιό εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, τα Εκπαιδευτήρια, η Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό μουσείο, διάφορα ευαγή ιδρύματα κ.ά. Χρηματοδότησαν μάλιστα και τις πρώτες ανασκαφές της περιοχής, κατά τα έτη 1927-28.
 
 
Το πρώτο κτίσμα που κατασκεύασαν οι αδερφοί Παπαστράτου στο οικόπεδο ήταν το περικαλές ναΐδιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο μέσον περίπου της εκτάσεως του πάρκου. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1929. Από τις αρχές λοιπόν της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησαν τη δημιουργία του πάρκου με ποικιλία δένδρων και θάμνων και χαράκτηκαν οι πρώτες εσωτερικές διαδρομές. Το 1930 οι αδερφοί Παπαστράτου, προτιθέμενοι να συμβάλουν αποφασιστικά στην οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων της πόλης, εδέσμευσαν τον τότε υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου με την υποχρέωση όπως το κράτος αναλάβει την ανέγερση τριών δημοτικών σχολείων και οι ίδιοι υποσχέθηκαν να αναγείρουν άλλα δύο σχολεία, ενός δημοτικού και του γυμνασίου, τα οποία κτίστηκαν προς τη νότια πλευρά της οικοπεδικής εκτάσεως του πάρκου. Η λειτουργία τους ξεκίνησε στα 1932. Τα δύο αυτά αξιόλογα διδακτήρια είναι αντισυμμετρικά όμοια μεταξύ τους και αποτελούν τα «λαμπρά», όπως αναφέρονται, «Παπαστράτεια» εκπαιδευτήρια. Η απλή γεωμετρική τους εμφάνιση, η λειτουργική κάτοψη, οι προσεγμένες λίθινες τοιχοποιίες, καθώς και τα νεωτεριστικά δομικά στοιχεία τους, όπως τα μεγάλα οριζόντια παράθυρα και η επίπεδη στέγη, τα κατατάσσουν ως μνημεία της σχολικής αρχιτεκτονικής της εποχής. Αρχιτέκτονας των δύο σχολείων αναφέρεται ο Κ. Δήμου, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των «Μοντέρνων» αρχιτεκτόνων μαζί με τους άλλους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες της εποχής Ν. Μητσάκη, Π. Καραντινό και Δ. Πικιώνη.

Τη δεκαετία του 1930 το πάρκο οργανώνεται και συμπληρώνεται με διάφορες κατασκευές, όπως κυλικείο με υπόστεγο, στο βορειότερο άκρο του, υπαίθριο θέατρο, δεξαμενή και φρεάτιο με αντλία νερού, κατοικία κηπουρού, λαϊκά αποχωρητήρια και μνημείο Αγνώστου στρατιώτη στο νοτιότερο άκρο. Δημιουργείται επίσης ο χώρος του μπάσκετ με λίθινες κερκίδες, μπροστά ακριβώς από τα εκπαιδευτήρια.
Στα 1961 αρχίζει να κατασκευάζεται η Παπαστράτειος Δημοτική βιβλιοθήκη μαζί και Αρχαιολογικό μουσείο στο ίδιο κτίριο στο χώρο που κατείχε προηγουμένως το μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη. Η λειτουργία της βιβλιοθήκης ξεκίνησε στα 1964 και του μουσείου στα 1969 και για πολλά χρόνια προσέφεραν στους χιλιάδες αναγνώστες και στους επισκέπτες του μουσείου μια ανεκτίμητη πνευματική και πολιτιστική βοήθεια.
 
Στη δεκαετία του 1960 κτίστηκε μέσα στο πάρκο, κοντά στην εκκλησία, αναψυκτήριο –καφετέρια, με πλήρες εστιατόριο, καθώς και μεγάλο υπαίθριο χώρο. Το κτίριο ενοικιάζεται από το Δήμο σε ιδιώτη επιχειρηματία, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η σημερινή διαμορφωμένη εικόνα του πάρκου οφείλεται στις κατά καιρούς μικρής κλίμακας επεμβάσεις των δημοτικών αρχών από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Στις επεμβάσεις αυτές περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του μνημειακού χώρου με τις τρεις προτομές των δωρητών αδελφών Παπαστράτου, που στήθηκαν στο δυτικό άκρο του πάρκου. Ακόμα, συμπεριλαμβάνονται ο ηλεκτροφωτισμός του πάρκου και η παιδική χαρά, μικρή τεχνική λίμνη, παγκάκια κ.ά. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από την ανακατασκευή σε ένα νέο πνεύμα με σεβασμό.
 
Το 1984, με δωρεά πάλι της εταιρείας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ., κτίστηκε το νέο σύγχρονο Πολιτιστικό κέντρο, πίσω ακριβώς από το προηγούμενο κτίριο της βιβλιοθήκης-μουσείου. Στο κτίριο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει μία μεγάλη σύγχρονη αίθουσα τέχνης πολλαπλών χρήσεων, μεταφέρθηκε πλέον η Δημοτική βιβλιοθήκη, οπότε στο παλιό κτίριο παρέμεινε μόνο η λειτουργία του Αρχαιολογικού μουσείου. Με τον τρόπο αυτό καλύφθηκαν όχι μόνο οι σημερινές, αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στους τομείς αυτούς. Το Πολιτιστικό κέντρο, πρότυπο αρχιτεκτονικής και λειτουργικής μελέτης, συνολικής επιφάνειας 1600 τ.μ., άρχισε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1986. Το παλιό κτίριο λειτουργεί πλέον εξ ολοκλήρου ως Αρχαιολογικό μουσείο.
 
Ιστορικά ο σχεδιασμός του Πάρκου αποδίδεται στον Γεωπόνο Ηρακλή Παπαθεοδώρου, απόφοιτο της Κηποτεχνικής Σχολής των Βερσαλλιών, Διευθυντή του Εθνικού Κήπου της Αθήνας κατά την δεκαετία του 1920. Το μοναδικό, ακριβές σχέδιο του Πάρκου εμφανίζεται σε αποτύπωση του Εμπειροαρχιτέκτονα Σταύρου Μπαμπίτσου, να συνοδεύει τα συμβόλαια της Δωρεάς από τους Αφούς Παπαστράτου στο Δήμο Αγρινίου με ημερομηνία σύνταξης 15 Αυγούστου 1947.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το 1928 άρχισε η κατασκευή και η φύτευση του Πάρκου με την εφαρμογή του αρχικού σχεδίου.
 
Ο Αρχιτεκτονικός Ρυθμός του Πάρκου είναι μικτός με στοιχεία Αγγλικού και Γαλλικού Ρυθμού.
 
Τα στοιχεία του γαλλικού κήπου που εμφανίζονται στο Πάρκο είναι κυρίως τα απόλυτα συμμετρικά διακοσμημένα παρτέρια με την ορθογώνια διάταξη του και τις ευθύγραμμες ψαλλιδιζόμενες μπορντούρες και εμφανίζονται στην περιοχή από την είσοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, μέχρι τον Ι. Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στη συνέχεια μέχρι το σημερινό Δημοτικό Περίπτερο.
 
 
Τα στοιχεία του Αγγλικού ρυθμού είναι οι ελικοειδείς δρόμους και το καθαρό δασικό τοπίο, στοιχεία τα οποία εμφανίζονται αριστερά και δεξιά των δρόμων της κύριας εισόδου από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και μέχρι το σημερινό Δημοτικό Περίπτερο.
 
Βορειοανατολικά του Ι. Ναού του Σωτήρος, σήμερα υπάρχει μεγάλη έκταση με χαμηλό πράσινο, λίγα διάσπαρτα δένδρα και χώρος στον οποίο μέχρι πριν τρία χρόνια λειτουργούσε παιδική χαρά. Παλαιότερα ο χώρος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες περιοίκων, είχε κηποτεχνική διαμόρφωση η οποία διακρίνεται και στα σχέδια που συνοδεύουν το δωρητήριο συμβόλαιο, καθώς και σε παλαιή φωτογραφία. Μεταγενέστερα, την 10ετία του 1970 ο χώρος αναδιαμορφώθηκε και μετατράπηκε σε χώρο χαμηλού πρασίνου με την εγκατάσταση χλοοτάπητα, για τις ανάγκες της ετήσιας Αγροτικής Έκθεσης του Αγρινίου.
 
 
Περιοχή Μελέτης:
 
Ως περιοχή μελέτης ορίζεται η βόρεια περιοχή του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου, η οποία περικλείεται και οριοθετείται από: νοτιοανατολικά με την οδό Νικολάου Καζαντζάκη, βορειοανατολικά με την οδό Σπυρίδωνα Σαμιώτη, βορειοδυτικά με την οδό Γρηγορίου Ξενόπουλου και νοτιοδυτικά με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, νοτιοδυτική και νότια με πέτρινη περίφραξη και πέραν αυτής με τα Παραστράτεια εκπαιδευτήρια.
Το Παπαστράτειο Δημοτικό πάρκο του Αγρινίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, εντός του ρυμοτομικού σχεδίου Αγρινίου, ο πολεοδομικός χαρακτήρας του είναι “Χώρος πρασίνου – Δημοτικό Πάρκο”, οι χρήσεις γης της περιοχής είναι “Γενική κατοικία”. Με το ΒΔ 170Δ΄της 20-09-1969, εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Αγρινίου και καθορίστηκαν δύο χώροι εντός του Δημοτικού Πάρκου, ένας για την ανέγερση Αθλητικών εγκαταστάσεων και ένας για την ανέγερση Κέντρου Ψυχαγωγίας μετά της περιβάλλουσας στοάς, επιφάνειας 1700m2, στη θέση του Παλαιού περιπτέρου.
 
 
Για τη συνέχεια της πρότασης και των λοιπών στοιχείων μπορείτε να εισέλθετε στο σύνδεσμο http://www.agrinioculture.gr/2017/03/29/i-nea-protasi-gia-tin-anaplasi-tou-parkou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου