Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Καλοκαιρινά φυτά για τον κήπο: Ιβίσκος ο συριακός (Hibiscus syriacus)

 
 
Επιστημονική Ονομασία: Hibiscus syriacus
Οικογένεια:
malvaceae
Καταγωγή: Κεντρική Ασία
Άλλες ονομασίες:  το Ρόδον του Σάρον (κυρίως στη Β. Αμερική), rose mallow (Ηνωμένο Βασίλειο) και το ρόδο του Αγ. Ιωσήφ (Ιταλία).

Το γένος περιλαμβάνει 200 και πλέον είδη, τα οποία είναι ποώδη, θαμνώδη και δενδρώδη. Είναι είδη ιθαγενή τροπικών και εύκρατων περιοχών.

Ο ιβίσκος ο συριακός είναι φυτό φυλλοβόλο (αειθαλής στα ζεστά κλίματα), θαμνώδες, που όμως, μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Από την εύκρατη Ασία είναι το πιο ανθεκτικό στο ψύχος, του γένους. Είναι φυτό με ζωηρή, ορθόκλαδη και μέτριας πυκνότητας βλάστηση. Η ταχύτητα ανάπτυξης είναι κανονική.

Το ύψος του, αναλόγως των συνθηκών καλλιέργειας, κυμαίνεται από 2-4 μέτρα. Αντιστοίχως το πλάτος του μπορεί να κυμανθεί από 1-1,8μ.

Τα φύλλα είναι απλά, χωρίς χνούδι, οδοντωτά, μήκους 5 ως 10 εκ. Τα άνθη φύονται στις μασχάλες των φύλλων, είναι κωδωνοειδή, μεγάλα (5-7εκ.), απλά, ημί-διπλα ή διπλά. Το χρώμα τους ποικίλει από λευκό, ρόδινο, κόκκινο, μέχρι βιολέ – κυανό και μωβ. Επίσης μπορούμε να συναντήσουμε ακόμη και δίχρωμα άνθη. Η άνθηση είναι πλούσια και διαρκεί από 4-5 μήνες. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας της άνθησης των πρώτων λουλουδιών. Η άνθηση μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Ο καρπός είναι κάψα, που ανοίγει σε 5 θύλακες.
 
 
 
Καλλιέργεια – οικολογικές απαιτήσεις 
Αποτελεί φυτό εύκολης καλλιέργειας, δεδομένου των ελάχιστων απαιτήσεων του. Καλλιεργείται σε μέτριας υγρασίας, καλής στράγγισης εδάφη, σε θέσεις ηλιόλουστες ή και ημισκιερές. Ανέχεται τα φτωχά εδάφη, όχι όμως τα αμμώδη και τα ξηρά. Στην περίπτωση αυτή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.  Για καλή ανάπτυξη του φυτού το εδαφικό ph είναι ιδανικό να βρίσκεται από 6-8.

Έχει πολύ καλή ανοχή στις θερινές θερμοκρασίες και την υγρασία.

Επίσης έχει πολύ καλή ανταπόκριση στις συνθήκες των πόλεων.

Για  επιθυμητή διαμόρφωση κλαδεύουμε κατάλληλα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού (τα πρώτα 2 έτη). Το βαθύ κλάδευμα πρέπει να γίνεται το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Από την άλλη πλευρά, το ελαφρύ κλάδευμα (των βλαστών του προηγούμενου έτους) διατηρεί τη συμπαγή μορφή του φυτού, ενώ συνάμα ενθαρρύνει την εντυπωσιακή ανθοφορία. Στην καλή ανθοφορία οδηγεί και το κλάδευμα, μέρους των παλιότερων ξυλοποιημένων βλαστών.

Στο ψύχος έχει ανθεκτικότητα σε θερμοκρασίες ακόμη και σε -20ο C ή και -30ο C.


Αντοχή σε ασθένειες και εχθρούς

Δεν παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα. Σπάνια εντοπίζουμε μυκητολογικές προσβολές. Εντομολογικά κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν προσβολές από αφίδες.  



Χρήσεις στην αρχιτεκτονικής τοπίου και την κηποτεχνία

1. Το
φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κηποτέχνη ή τον αρχιτέκτονα τοπίου μεμονωμένα (κάθε φυτό ξεχωριστά στο χώρο) σε συστάδες (βάζοντας τα φυτά σε ομάδες δίνοντας τη μορφή ενός «μπουκέτου» εντός του χώρου) και σε δενδροστοιχίες (π.χ. σε πεζοδρόμια, σε πάρκα που έχουν γραμμική διάταξη κλπ. ).
2. Λόγω των οικολογικών απαιτήσεων του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αστικό περιβάλλον. Με τα όμορφα και μεγάλα άνθη του, την ποικιλία του χρώματος, τη διάρκεια στην ανθοφορία του και τη δυνατότητα στη διαμόρφωση του (ως δένδρο ή θάμνος) ο ιβίσκος μπορεί να προσδώσει αισθητική στις πόλεις. Στις πόλεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό πεζοδρομίου σχηματίζοντας όμορφες δενδροστοιχίες ή ως μεμονωμένο φυτό σε πάρκα, αυλές κλπ.
3. Είναι κατάλληλο φυτό για φύτευση σε κήπους τουριστικών μονάδων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κ.α.
4. Εντυπωσιάζει όταν φυτεύεται μεμονωμένα σε πάρκα εντός χλοοταπήτων.
5. Είναι φυτό κατάλληλο για δημιουργία όμορφων πλαισίων ή φυτικών φραχτών.
6. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλα φυτοδοχεία πλαισιώνοντας διακοσμήσεις σε κήπους οροφής (roof garden), αίθρια κλπ.



Ο ιβίσκος ο συριακός σε αστικό περιβάλλον,
διαμορφωμένος σε δένδρο

Το φυτό σε χώρο πρασίνου εντός της πόλης. 
Διαμορφωμένοσε πιο ελεύθερη διάταξη σε 
 συνδυασμό  με φυτάόπως είναι το λιγούστρο.

 Εξαιρετική παρουσία εντός της πόλης παρά την απουσία
των βασικών αισθητικών στοιχείων, όπως είναι το φύλλωμα
και τα άνθη. Τα γυμνά κλαδιά, του "χειμωνιάτικου" ιβίσκου,
 στην καλλιτεχνική τους διάσταση.

Άνθος ιβίσκου του συριακού σε όλη του τη
μεγαλοπρέπεια
 
Διπλό και ημίδιπλο άνθος χρώματος ροζ


 
Λεπτομέρεια του φύλλου

Το φύλλωμα και οι οφθαλμοί λίγο
πριν το άνοιγμα τους

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στα βιβλία: Λουλούδια του κήπου (Ν. Α. Κανταρτζή), Gardening Encyclopedia - Botanica’s Pocket (konemann), Σύγχρονη Ανθοκομία & Κηποτεχνια (Ι.Κ. Νούση) κ.α.

Νικόλαος Ηλ. Λεφούσης
γεωπόνος - αρχιτέκτονας  τοπίου
(κείμενο & φωτογραφίες)

πηγή: naturahellas.blogspot.gr/

4 σχόλια:

  1. Πού μπορώ να βρώ κόκκινο'η ρόζ συριακό υβίσκο διπλό,σε ποιό φυτώριο εννοώ¨΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ιβίσκος ο συριακός είναι ένα κοινό καλλωπιστικό φυτό το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα πώλησης όλων των φυτωρίων ανά την Ελλάδα. Κάθε φυτώριο έχει κάποιες από τις ποικιλίες, που μπορούν να σας ικανοποιήσουν. Συγκεκριμένα, αδυνατώ να σας απαντήσω, διότι δε γνωρίζω σε ποια περιοχή είσθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατοικω στην Εδεσσα,εχω δυο ιβισκους στην βεραντα, εναν κοκκινο και εναν πορτοκαλοκτρινο,ανθιζουν ολο το καλοκαιρι.Ηθελα να μου πειτε τον χειμωνα αντεχουν εξω ή πρεπει να τα μεταφερω μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο αναφέρει ότι ο ιβίσκος αντέχει σε θερμοκρασίες -20 ή και -30ο C. Συνεπώς αναλόγως των θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή σας το χειμώνα, θα πρέπει να πράξετε.

      Διαγραφή