Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Βόλος. Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο, προστέθηκε στο δυναμικά αναπτυσσόμενο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). To μουσείο στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης του Βόλου και αποτελεί έναν ισχυρό μουσειακό πόλο. Συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτισμικού αποθέματος της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη διάσωση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Η κύρια (νότια) είσοδος του Μουσείου
Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας ιδρύθηκε το 1926 από τους αδερφούς Τσαλαπάτα. Η συνολική έκτασή του ανέρχεται σε 22.000 τ.μ. Στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων. Απασχολούσε στην ακμή της λειτουργίας του 250 άτομα και η εγκατεστημένη ισχύς του σε μηχανήματα, έφθανε τους 300 ίππους. To Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα τερμάτισε τη λειτουργία του τo 1978

 

Το 2004 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ανέλαβε να δημιουργήσει, στους χώρους του κυρίως εργοστασίου (5.000 τ.μ), ένα πρότυπο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Δύο χρόνια μετά το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα "λειτουργεί" ξανά: Τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος Hoffmann ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία για τις ανάγκες της περιήγησης του επισκέπτη και της γνωριμίας του με το παραδοσιακό επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και των τεχνικών εξειδίκευσης και κατεργασίας των πρώτων υλών.

Πανοραμική άποψη, μέρους του Μουσείου
Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
 Η μόνιμη έκθεση, που αναπτύσσεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, πλαισιώνεται από μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό, ενώ ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις διασφαλίζουν, για το κοινό, την άμεση επαφή του με όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων.

Ενημερωτικές πινακίδες βοηθούν τους επισκέπτες να 
κατανοήσουν τη λειτουργία των επιμέρους τμημάτων 
του εργοστασίου
 


Σε πρώτο πλάνο τα βαγονέτα. Στο βάθος μπορούμε
να παρατηρήσουμε οικίες από τη συνοικία των Παλαιών,
μιας περιοχής που εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρύματα από
την Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο και ύστερα

 
Αποθηκευτικοί χώροι και αποθήκες συντηρήθηκαν
και δίνουν το στίγμα της παλιάς δράσης του εργοστασίου


 
 Ενημερωτική ανάρτηση με τον ανάλογο λογότυπο
του Μουσείου,  έξω από τη νότια πύληΓια περισσότερες πληροφορίες:

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
24210 29844

Fax: 24210 31160

                        κείμενο: http://www.piop.gr/
φωτογραφίες &
παρατηρήσεις σ' αυτές: naturahellas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου