Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής. Η Ιστορία της, οι Στόχοι της, οι Δράσεις της

 
Πρακτικά Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής, Αθήνα 1960 Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής, που έγινε στην Αθήνα (1-6 Σεπτεμβρίου 1960). Πρωτεργάτης και εμπνευστής της Εταιρείας ήταν ο Παναγιώτης Α. Μιχελής (1903-1969), αρχιτέκτων, θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον κλάδο της αισθητικής. Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Γενικός Γραμματέας του Comité International d’Esthétique, ο Μιχελής διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Εταιρείας έως τον θάνατό του το 1969.

Από το 1960 μέχρι και σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής έχει να επιδείξει αξιόλογη παρουσία στον χώρο της αισθητικής, ενώ η ίδρυσή της συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση της αισθητικής ως ακαδημαϊκού χώρου στην Ελλάδα.

Ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, εκτός από τον Παναγιώτη Μιχελή, ήταν μια ομάδα διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, διανοουμένων και καλλιτεχνών˙ ανάμεσά τους η ζωγράφος και σύζυγος του Π. Α. Μιχελή, Έφη, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο αρχιτέκτων Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο φιλόσοφος Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου, ο λογοτέχνης και κριτικός της τέχνης Άγγελος Τερζάκης, ο αρχιτέκτων Παύλος Μυλωνάς, ο ποιητής και συγγραφέας Τάκης Παπατσώνης, ο τεχνοκριτικός Αλέξανδρος Ξύδης, ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.

 
Οι στόχοι και οι σκοποί της Εταιρείας, όπως ορίζονται από το Καταστατικό της, είναι οι εξής: η μελέτη και η έρευνα των προβλημάτων της αισθητικής, η δημιουργία γενικότερου ενδιαφέροντος για τα αισθητικά ζητήματα μέσω της έκδοσης περιοδικού, της διοργάνωσης διαλέξεων και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θεωρεί κατάλληλο το Διοικητικό Συμβούλιο, η χορήγηση υποτροφιών και βραβείων σε καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτους ελληνικών Πανεπιστημίων, η επικοινωνία με τις αντίστοιχες Εταιρείες Αισθητικής του εξωτερικού μέσω συνεδρίων, επισκέψεων, δελτίων ενημέρωσης κ.λπ. και η ίδρυση βιβλιοθήκης Αισθητικής.

Μετά τον θάνατο του Π. Α. Μιχελή το 1969, στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής τον διαδέχτηκε ο ποιητής και ακαδημαϊκός Τάκης Παπατσώνης. Ακολούθησε το 1977 ο Γεώργιος Μουρέλος (1912-1994), φιλόσοφος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1981 Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο αρχιτέκτων Διονύσης Α. Ζήβας, ομότιμος σήμερα καθηγητής του ΕΜΠ.
 
 
Σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, το οποίο την επιχορηγεί συστηματικά, η Εταιρεία έχει οργανώσει τα εξής συνέδρια και συμπόσια:

  Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων Τοπίου (International Federation of Landscape Architects - IFLA) με θέμα «Aesthetic and Functional Values in Landscape Design», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ), Αθήνα 1988.
  Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο Αισθητικής με θέμα «Η Αισθητική στην παιδεία, τον πολιτισμό και την παράδοση», Αθήνα 1994, εκδήλωση μνήμης για την 25η επέτειο του θανάτου του Παναγιώτη Μιχελή. Συνεργασία με τη Βρετανική Εταιρεία Αισθητικής.

  Συνέδριο με θέμα «Το παιδί και η αισθητική αγωγή», Αθήνα 1996. 

  Βρετανοελληνικό Συμπόσιο Αισθητικής με θέμα «Η Αισθητική στην παιδεία, τον πολιτισμό και την παράδοση», Οξφόρδη 1996. Συνεργασία με τη Βρετανική Εταιρεία Αισθητικής.

  Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Αισθητικής με θέμα «Η Τέχνη ως μέσον αμφισβήτησης», Αθήνα 1997. Συνεργασία με τη Γαλλική Εταιρεία Αισθητικής.

  Συμπόσιο του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Το ερώτημα περί τέχνης σήμερα», Ιωάννινα 1998.

  Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Art and Landscape», σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου (IFLA) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ), Αθήνα 1998.

  Ημερίδα με θέμα «Αισθητική και Εκπαίδευση», σε συνεργασία με την Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, Κομοτηνή 2001.
   Συμπόσιο με θέμα «Νέες Προοπτικές στην Αισθητική και την Φιλοσοφία της Τέχνης», στο πλαίσιο της Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής (ΙΑΑ), Αθήνα 2003.
 

Μεσογειακά Συνέδρια Αισθητικής


Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής διοργανώθηκε στην Αθήνα το 2000 το 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής, με θέμα «Η Αισθητική στην αρχή της τρίτης χιλιετίας». Με το συνέδριο αυτό εγκαινιάστηκε ο θεσμός των Μεσογειακών Συνεδρίων Αισθητικής, υλοποιώντας μια ιδέα του Προέδρου της Εταιρείας καθηγητή Διονύση Α. Ζήβα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποφασίστηκε να ιδρυθεί μόνιμη Γραμματεία των Μεσογειακών Συνεδρίων στο Ίδρυμα Μιχελή.

Μετά την αναγνωρισμένη επιτυχία του 1ου Μεσογειακού Συνεδρίου Αισθητικής, η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής και το Ίδρυμα Μιχελή υποστήριξαν με τη νέα αυτή Γραμματεία τη διοργάνωση τόσο του 2ου Μεσογειακού Συνεδρίου Αισθητικής στην Τυνησία το 2003 με θέμα «Χώροι και Μνήμες», όσο και του 3ου Μεσογειακού Συνεδρίου στη Σλοβενία το 2006 με θέμα «Το Φαντασιακό, το Αισθησιακό και η Τέχνη», συμβάλλοντας, με την εμπειρία της στο τομέα αυτόν, στην επιτυχή διεξαγωγή τους.

Στις 22 - 25 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής με θέμα «Τέχνη και Χρόνος».

Το 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής πραγματοποιήθηκε στην Καρθαγένη της Ισπανίας στις 4-8 Ιουλίου 2011 με θέμα «Τέχνη, Συγκίνηση και Αξία».

Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης των τόμων των πρακτικών των Διεθνών Συνεδρίων Αισθητικής, αποφάσισε να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των τόμων των πρακτικών και των Μεσογειακών Συνεδρίων και να διαθέσει μέσα από την ιστοσελίδα της τις σελίδες των περιεχομένων των τόμων αυτών, για να έχουν οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές καλύτερη εικόνα του υπάρχοντος υλικού.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου