Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.ΟΡ.Τ.). Ομιχλώδης Κίσσαβος

 
Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων: Ομιχλώδης ΚίσσαβοςΟι προβλέψεις για τον καιρό του περασμένου Σαββατοκύριακου (22-23/2ου) μιλούσαν για ελαφριά συννεφιά στην γειτονική Λάρισα, άντε και από κανένα ψιλοβρόχι, αλλά προς το απόγευμα.
 
H απόφασή μας να ανεβούμε στον Κίσσαβο, μαζί με τους Καλαμπακιώτες, δεν κάμφθηκε από τις προβλέψεις. Δεν μπήκε καν σε συζήτηση, γιατί η θέληση ήταν ισχυρότερη από την «φοβέρα» του καιρού.
Ένα λεωφορείο γεμάτο ορειβάτες ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί της Κυριακής, πρώτα από Καλαμπάκα και μετά από Τρίκαλα, για την γειτονική Λάρισα και από εκεί δια μέσου Συκουρίου, προσεγγίσαμε τα ριζά του Κισσάβου.
 
Εδώ, οι δρόμοι χώρισαν. Μια ομάδα έφτασε μέχρι το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάρισας με το λεωφορείο, προκειμένου να διανύσει την κλασική και μικρή διαδρομή, μέχρι την κορυφή.
Ενώ το χωριό Σπηλιά, στα 850 μέτρα της Νοτιοδυτικής πλευράς του βουνού, έκανε αφετηρία η άλλη, η μεγαλύτερη ομάδα. Ένα χωριό που παλιότερα ζούσε από το δάσος «Κουρί» με βελανιδιές ηλικίας άνω των οχτακοσίων ετών και από το δάσος Οξιάς στη θέση «Φτέρη» του Αγίου Παντελεήμονα τα οποία ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Νatura».
 
Τα πρώτα βήματά μας ξεκίνησαν από τα καλντερίμια του χωριού, που ήταν στολισμένο με ανοιξιάτικους Μυγδαλανθούς. Οξυγόνο μυρωδάτο ερεθίζει ευχάριστα τα ρουθούνια μας. Γεμίζουν τα πνευμόνια μας. Πινακίδες στις μετώπες των καταστημάτων εξυμνούν το βουνό που η δημώδης μούσα το θέλει να μαλώνει με τον απέναντι Όλυμπο για το ποιος θα ρίξει την βροχή και ποιος θα ρίξει χιόνι.
 
Λίγο πάνω από το χωριό  συναντάμε κτηνοτροφικούς κούκους, τις γνωστές ξερολιθιές, ως «σύνορα» βοσκότοπων μιας ακμάζουσας κτηνοτροφίας που ήταν σε θέση να φέρει εισόδημα στους κατοίκους και ζωή στο χωριό. Πάνε χρόνια από τότε. Τώρα, το χωριό «ζει» κυρίως από τον τουρισμό, το μαρτυρούν και οι πολλές ταβέρνες της πλατείας.
 
Σε λίγη ώρα βρισκόμαστε μπροστά στο έρημο Εικόνισμα ως ευχέτες ενός ομιχλώδους οδοιπορικού. Αναρωτιόμαστε αν αποτελεί ορόσημο της αρχής του ελατόδασους ή μήπως του τέλους του βοσκότοπου; Η διπλανή μεγάλη ποτίστρα είναι μάρτυρας ότι στην περιοχή ποτίζονται ακόμα ορισμένα οικόσιτα «ζωντανά».
Μπαίνουμε πλέον στην μουσκεμένη από την πρωινή βροχούλα, αλλά πάντα μυρωδάτη Ελάτη. Η ομίχλη δεν επιτρέπει να δούμε ούτε τη μύτη μας, ενώ ακολουθούμε (όσο το επιτρέπει η όρασή μας) την καλή σήμανση του 02 μονοπατιού, το οποίο ελίσσεται στην βραχώδη πλαγιά του βουνού.
Η ομάδα όλο και ανεβάζει σφυγμούς στην ανηφόρα του βουνού, με τους μικρότερους αλλά και με ορισμένους εμπειρότερους να προηγούνται, ως ανιχνευτές.
Αφήνουμε στα αριστερά τη μεγάλη χαράδρα που χάσκει κάτω από τα πόδια μας. Ξεκινάει από αυτό το σημείο και φτάνει, ως ρέμα, μέχρι το χωριό.
Ο «καιρός», πάντα βιαστικός και απρόβλεπτος στο βουνό, μας βρίσκει δυο ώρες νωρίτερα. Επί πλέον, ήρθε να διαψεύσει ακόμα και την δυσμενέστερη εξέλιξη, καθότι ένα βαρύ και παγερό ανεμοβρόχι (ψιλό χαλάζι – ο γνωστός «μπασδραβάκος» των χωρικών) ράπιζε τα πρόσωπα και πισωγύριζε κάθε βήμα στην ανηφορική πορεία μας.
 
Λίγα μέτρα έμειναν ακόμα. Μετράμε τις βαριές και συχνές ανάσες μας στα τελευταία καγκέλια του μονοπατιού γύρω από τον κώνο της κορυφής. Οι πρώτοι, ήδη χτυπάνε την καμπάνα μιας υπόσκαφης εκκλησίας, αφιερωμένης στον γνωστό προφήτη που ξεκίνησε με το άρμα του από εδώ για την επουράνια πορεία του. 
Ο ήχος του σήμαντρου φαντάζει σαν ορειβατικό προσκλητήριο στον τόπο της συνάντησης των δυο ομάδων που ξεκίνησαν από διαφορετική πλευρά του βουνού για να νιώσουν, αντάμα, την χαρά της ορειβασίας την οποία, ο «ζηλιάρης καιρός» με σύμμαχο τον Αίολο, καταβάλει κάθε ενέργεια να μειώσει.
«Προφήτης Ηλίας», στα 1.978 μέτρα του βουνού. Ο καιρός το μόνο που καταφέρνει είναι να ακυρώσει την ορατότητα προς την κορυφή του Δωδεκάθεου. Αυτό που τον κάνει να δείχνει γείτονας του Ολύμπου. Τοπίο στην πυκνή ομίχλη. Ορατότητα απούσα.
 
 
Τα νέα του Συλλόγου
 
Το τριήμερο, από 1 έως 3 Μαρτίου, μια μεγάλη ομάδα του Συλλόγου θα πάει για απόκριες στο «Μπάνσκο» της Βουλγαρίας όπου θα προσπαθήσει να ορειβατήσει προς την κορυφή «Βίχρεν» με υψόμετρο λίγα μέτρα πιο κάτω από τον Όλυμπο.
Εκείνα τα μέλη που θα μείνουν στα Τρίκαλα είναι πιθανό να προγραμματίσουν ορειβασία σε κοντινό βουνό. Όλα θα κριθούν την Παρασκευή το βράδυ στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 από 21:00 έως 22:00.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.

πηγή: http://www.trikalanews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου