Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ρεκόρ βροχόπτωσης στα νότια της Αγγλίας

 
 Ρεκόρ βροχόπτωσης στα νότια της Αγγλίας
 
Καταγράφονται οι πιο εκτεταμένες πλημμύρες τα τελευταίων 20 ετών
 
Ο Ιανουάριος του 2014 είναι ως ο πλέον βροχερός από το 1910 —όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα— για τις νότιες και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Βρετανίας, που πλήττονται από τις σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών, ανέφερε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Στα νότια, από το Ανατολικό Ντέβον ως το Κεντ, έχει ήδη καταγραφεί «η διπλάσια βροχόπτωση από τον μέσο όρο για τον μήνα Ιανουάριο», ήτοι 17,52 εκατοστά, ποσότητα νερού που καταρρίπτει το ρεκόρ των 15,82 εκατοστών του Ιανουαρίου του 1988, όπως σημείωσε η υπηρεσία.

Η περιοχή αυτή βιώνει συνολικά τον πιο «υγρό» χειμώνα από το 1995 (36,97 εκατοστά βροχής) σχεδόν δύο μήνες πριν από την άνοιξη.

Στις νοτιοδυτικές περιοχές της Βρετανίας, την 28η Ιανουαρίου έπεσαν 22,26 εκατοστά βροχής. Στην περιοχή αυτή ο συγκεκριμένος μήνας είναι ο πέμπτος πιο βροχερός όλων των εποχών, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1948, με 24,43 εκατοστά.

Οι βροχοπτώσεις αυτές, που συνοδεύονται από πιο ήπιες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο (+1,2 βαθμοί Κελσίου) προκάλεσαν τις σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών, καθώς 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν πλημμυρίσει στην παράκτια πεδιάδα του Σόμερσετ Λέβελς, όπου κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση του στρατού προκειμένου οι αρχές να φθάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών.

Οι στρατιώτες έστησαν αναχώματα χρησιμοποιώντας σακιά με άμμο και αποστράγγισαν τα ύδατα των ποταμών μέχρι το επίπεδό τους να πέσει τόσο ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν αμφίβια οχήματα.

Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο: αναμένονται 2-4 εκατοστά βροχής.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω των ισχυρών ανέμων μεγάλα κύματα ίσως πλήξουν τις ακτές στα δυτικά της χώρας.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου