Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Βόλος. Πραγματοποιήθηκε χθες η νυχτερινή διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου


 
Πραγματοποιήθηκε χθες η νυχτερινή διαδρομή με το τρενάκι του ΠηλίουΤην νυχτερινή διαδρομή με το τραινάκι Πηλίου διοργάνωσε χτες το βράδυ η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της ΕΚΠΟΛ κ. Χαλέβα.
 
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στον εορτασμό των 110 χρόνων από τη συμπλήρωση της γραμμής Άνω Λεχώνια–Μηλιές (1903 – 2013). 
Η διοργάνωση αυτή γίνεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network) ECTN που εδρεύει στις Βρυξέλλες και του οποίου την Προεδρία έχει η ΕΚΠΟΛ για το 2013-2014, μέσω του προέδρου της κ. Χαλέβα.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, και του κ. Χαλέβα, η βουλευτής Μαγνησίας κα Χρυσοβελώνη,  ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Περιβάλλοντος – Βορείων Σποράδων κ. Καλτσογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού–Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης–Κοινωνικής Συνοχής–Νεολαίας–Εθελοντισμού-Απασχόλησης κα Κόκκαλη, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κολυνδρίνη, η διευθύντρια της διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κα Θλιβερού, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Μπλάνας και ο κ. Σαρακατσάνος μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ.
 
Η μαγευτική διαδρομή ξεκίνησε από το σιδηροδρομικό σταθμό των Λεχωνίων, όπου ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων χόρεψε παραδοσιακούς Πηλιορείτικους χορούς. Το τρενάκι κατέληξε στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού των Μηλεών, όπου οι επιβαίνοντες παρακολούθησαν τη συναυλία που είχε διοργανώσει Εξωραϊστικός Σύλλογος Μηλεών με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, τον Αντώνη Ρέμο, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Ειρήνη Τουμπάκη και τον Απόστολο Μόσιο.
 

 
Το Τραινάκι του Πηλίου
 
Ο ιστορικός παραδοσιακός σιδηρόδρομος Βόλου – Μηλεών, ευρύτερα γνωστός και ως «τραινάκι του Πηλίου», είναι ένας κλασσικός σιδηρόδρομος στενού πλάτους γραμμής (600 mm), που συνδέει την πόλη του Βόλου με 7 χωριά και μικρούς οικισμούς στη νοτιοδυτική και κεντρική περιοχή του φημισμένου βουνού του Πηλίου, στη Μαγνησία (Κεντρική Ελλάδα – Περιφέρεια Θεσσαλίας).
Το τραινάκι του Πηλίου φέτος αριθμεί μία ιστορία 110 ετών (1903-2013) για τη γραμμή Άνω Λεχώνια-Μηλιές, καθώς από το συνολικό μήκος διαδρομής του, των 28 χλμ, τα πρώτα 12 χλμ εγκαινιάστηκαν το 1895 και τα υπόλοιπα 16 χλμ το 1903 (2 Ιουλίου). Λειτούργησε για 76 ολόκληρα χρόνια χωρίς σχεδόν καμία διακοπή, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα μεταξύ της πόλης (και του λιμένα του Βόλου) και της εύφορης και πλούσιας σε γεωργική παραγωγή περιοχής του Πηλίου, συνδέθηκε έντονα με τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές, τα ήθη και έθιμα και την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και αποτέλεσε δυναμικό στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης της περιοχής του.
 
Σημάδεψε έντονα την ιστορία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής Βόλου και Πηλίου και έγινε για πολλές δεκαετίες ο σφυγμός της Μαγνησίας. Οι Βολιώτες και Πηλιορείτες του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Μουντζούρης» ή «Ιάσων, το θηρίο».
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου