Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το δάσος να γίνει πάρκο και όχι ξενοδοχείο

 
 
δάσος Απηγανιά ΤΑΙΠΕΔ δικτυο ΟικοΚρήτη βοτανικο παρκο εκποίηση δημόσιας περιουσίας
 
 
Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη καταθέτει πρόταση στους φορείς για να δημιουργηθεί στο Ν. Λασιθίου βοτανικό πάρκο 5.000 στρεμμάτων στον "Απηγανιά" 
 
Το δάσος στον «Απηγανιά» το οποίου το οικοσύστημα αποτελεί το νοτιοανατολικότερο δάσος της Ευρώπης, είναι και το μοναδικό ελεύθερο προς αναψυχή παραλιακό δάσος στη νότια πλευρά του Νομού Λασισθίου.

Βρίσκεται μεταξύ του Μακρύ Γυαλού και του Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα και έχει πολλές φορές απασχολήσει την επικαιρότητα διότι η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται «φιλέτο» που φλερτάρουν οι ιδιώτες. Υπήρχαν, μάλιστα, σχέδια για να γίνει γκολφ, σε έκταση 700 στρεμμάτων που είχαν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ, το 2003.

Τώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι η έκταση βρίσκεται στην επίμαχη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση. Πελάτες πιθανότατα και Ρώσοι που ενδιαφέρονται για επενδύσεις.


 

Μιλώντας στο MadeinCreta o κ. Προϊστάκης, μέλος του δικτύου ΟικοΚρήτη και κάτοικος της περιοχής, ανέφερε ότι αυτό το σημείο είναι μια περιοχή όπου το δάσος (5.000 στρέμματα) επεκτείνεται μέχρι την παραλία (σε ζώνη 2.000 στρεμμάτων) για αυτό και πολλοί επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους για να την αξιοποιήσουν.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι ίδιοι, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και Ρώσοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Αυτό για την περιοχή, σύμφωνα με το δίκτυο, αλλά και με όλη την κοινωνία των δήμων Ιεράπετρας και Σητείας θα είναι καταστροφικό, καθώς η περιοχή είναι στη ζώνη της ερημοποίησης και υποφέρει από λειψυδρία.

Ο αγώνας για τη διάσωση αυτής της περιοχής είναι πολυετής. Ύστερα από πολλές συζητήσεις όλοι πλέον οι φορείς συγκλίνουν, όπως είπε ο ίδιος στο MadeinCreta, στο να γίνει αυτή η περιοχή των 5.000 στρεμμάτων βοτανικό πάρκο.

«Εμείς προτείνουμε αυτή η περιοχή να γίνει βοτανικό πάρκο και σε αυτό συμφωνεί για πρώτη φορά όλη η κοινωνία των δήμων της Ιεράπετρας και Σητείας»

Την πρόταση αυτή κοινοποίησαν στους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, δήμο Ιεράπετρας και δασική υπηρεσία Λασιθίου) ενώ για το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται ημερίδα με την παρουσία ειδικών για το θέμα.

Στην ανοικτή επιστολή που απέστειλαν απαριθμούν τα οφέλη μιας τέτοιας ενέργειας που δεν πάει «κόντρα» στο περιβάλλον ενώ θα μπορούσε πέρα από το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον να προσελκύσει και τουρίστες, όπως έχει γίνει με το Ενυδρείο Κρήτης.

«Η χλωρίδα της Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης και έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Συνολικά αριθμεί 1700 είδη αυτοφυών φυτών εκ των οποίων τα 200 ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Κρήτη και το γεγονός αυτό την καθιστά σημείο αναφοράς, πόλο έλξης για όλα τα πανεπιστήμια βιολογίας, βοτανολογίας, γεωπονίας και οικολογίας
σ’ όλο τον κόσμο.

Ο περιβαλλοντικός και εκπαιδευτικός τουρισμός διακινεί παγκοσμίως το 10% του συνολικού τουρισμού στην χώρα μας, υπάρχει όμως έλλειψη βοτανολογικών πάρκων τέτοιου είδους σε τόση μεγάλη έκταση που να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανοικτά πανεπιστήμια με διεξαγωγή σεμιναρίων, επιστημονικών συνεδρίων και μεταπτυχιακών σπουδών.

Παράλληλα με την τουριστική εκμετάλλευση του, όλοι γνωρίζουμε ότι τα ακαδημαϊκά ταξίδια διοργανώνονται κυρίως από Σεπτέμβρη έως τέλη Μαΐου, άρα έχουμε και τουρισμό εκτός της καλοκαιρινής εποχής.

Η επένδυση είναι χαμηλού κόστους, η χρηματοδότηση με την συνεργασία της Περιφέρειας μπορεί να προέλθει από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από ιδιώτες χορηγούς και πολύ εθελοντική εργασία. Γενικά είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της εποχής που διανύουμε.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, το έργο πρέπει να είναι αντάξιο της χλωρίδας της Κρήτης, να έχει διεθνή απήχηση, κάτι αντίστοιχο του Eden Project στην Κορνουάλλη της Αγγλίας. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το 50% των τουριστών της ανατολικής Κρήτης θα επισκέπτεται το βοτανολογικό πάρκο.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για την οικονομία της Κρήτης. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης τύπου Μάλια-Χερσόνησος, ήλιος και θάλασσα είναι πλέον ξεπερασμένο.

 


Ο δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος περνάει μέσα από την αναβλάστηση της Κρήτης και αυτό που χρειάζεται κατά μήκος και πλάτος της τουριστικής ζώνης είναι άλση αναψυχής, βοτανικά πάρκα και εθνικοί δρυμοί. Όλη η Κρήτη ένας βοτανικός κήπος.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη καταθέτει δημοσίως την πρόταση του και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς και όσους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, εμπνέονται από το ίδιο όραμα να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο».


Η ιστορία της επίμαχης περιοχής

Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικολογικών οργανώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν «η επίμαχη περιοχή αποτελεί δασική έκταση επίσημα χαρακτηρισμένη (5.000 στρέμματα) από το 1988.

Αποτελεί οργανικό τμήμα της ενταγμένης στο δίκτυο διάσωσης των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000, με τον κωδικό GR4320005 και την ονομασία «όρος Θρυπτής και γύρω περιοχή».

Έχει κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε 20.000 στρέμματα ελαιώνων και πευκοδάσους με ευθύνη της ΔΕΗ.

Η Δασική Υπηρεσία, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου και εθελοντική εργασία εκατοντάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, προχώρησε σε αναδάσωση με κουκουναριές, κυπαρίσσια και τραχεία πεύκη.

Τον Οκτώβριο του 2001 με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης έγινε άρση της αναδάσωσης για τμήμα 700 στρεμμάτων, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2003 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου, παραχωρήθηκαν στον ΕΟΤ τα 700 αυτά στρέμματα αμιγούς δάσους για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και εγκαταστάσεων αθλητικού τουρισμού ενώ το 10% της έκτασης, δηλ. 70 στρέμματα, προβλέπεται να γίνουν ξενοδοχεία με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ΚΥΑ αυτή υπεγράφη παρά τη διαφωνία όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου