Οι γείτονες του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου
Ζούμε σε καιρούς όπου έρθει τα πάνω, κάτω. Η Δημοτική Αρχή Αγρινίου αποφάσισε να αλλάξει και την ερμηνεία των λέξεων παρουσιάζοντας το έργος της «ανάπλασης» του Παπαστράτειου πάρκου ως έργο δημιουργικό με χαρακτήρα αναβάθμισης. Η λέξη ανάπλαση πρόερχεται από το ρήμα αναπλάθω, δηλαδή αλλάζω κάτι ή κάποιον με στόχο να γίνει καλύτερο/ς. Το σχέδιο που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή για την «ανάπλαση» του πάρκου υποδηλώνει ότι μάλλον δεν έχει κατανοήσει την έννοια του όρου και το έργο θα καταστρέψει παρά θα αναβαθμίσει το πάρκο.
Μελετώντας το σχέδιο που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή βλέπουμε ότι απουσιάζει ένας τεράστιος αριθμός δένδρων (921 δένδρα) συγκριτικά με τον αριθμό δένδρων που υπάρχουν σήμερα. Με τι θα αντικατασταθούν αυτά τα δένδρα; Με γκαζόν, τσιμέντο, σίδερο και μάρμαρο.
32 στρέμματα καλυμμένα με γκαζόν! Αυτός ο χώρος δεν είναι κενός την παρούσα στιγμή, είναι καλυμμένος με δένδρα. Θα κοπούν τα δένδρα και την θέση τους θα πάρει το γκαζόν! Το καλοκαίρι που είναι θερμό το κλίμα, οι δημότες του Αγρινίου θα βρίσκουν την πολυπόθητη δροσιά στη σκιά του γκαζόν; Θα ενισχύσει την τουριστική αξία της περιοχής μας και οι τουρίστες θα έρχονται να θαυμάσουν το απέραντο γήπεδο ποδοσφαίρου που θα δημιουργηθεί; Μάλλον οι τουρίστες θα έρχονται να θαυμάσουν τα 400τ.μ. γυμνά από λεύκες και γεμάτα από αυτοκίνητα μιας και τα δένδρα αυτά θα κοπούν για να δώσουν την θέση τους σε πάρκιγκ. Ίσως βέβαια οι τουρίστες να επίσκεπτονται το πάρκο για να θαυμάσουν τα μπλέ τριαντάφυλλα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του δήμου. Το Αγρίνιο είναι πασίγνωστο στα πέρατα της Γης για τα μπλέ τριαντάφυλλά του! Γιατί δεν φυτεύετε και κίτρινα ώστε να ταιριάζουν με τα χρώματα της ομάδας του Παναιτωλικού; Έτσι και αλλιώς με τόσο γκαζόν το πάρκο θα έχει μετατραπεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Το γκαζόν χρησιμοποιείται κυρίως σε πάρκα σε χώρες του βορρά, όπου ο ήλιος απουσιάζει και η παραμικρή ηλιακτίδα προσκαλεί του δημότες να την απολαύσουν σε έναν ανοιχτό χώρο. Δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα και το Αγρίνιο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια οπότε το πάρκο δεν χρειάζεται να έχει αυτό τον ρόλο. Έτσι και αλλιώς η κεντρική πλατεία του Αγρινίου ερμηνεύει τον ρόλο του σολάριουμ με μαεστρία! Το γκαζόν είναι αλλεργιογόνο, αποτελεί εστία κουνουπιών και άλλων εντόμων και απαιτεί τεράστια έξοδα για τη συντήρησή του. Για τα κουνούπια θα γίνουν ψεκασμοί, δηλαδή χρήση χημικών ουσιών για την απομάκρυνσή τους. Δηλαδή στο γκαζόν που θα παίζουν τα παιδιά, εκεί που θα ξαπλώνουν και θα κάθονται οι επισκέπτες θα υπάρχει ένα «στρώμα» χημικών ουσιών, το οποίο θα έρχεται σε επαφη με το δέρμα τους και θα το αναπνέουν.
Η συντήρηση του γκαζόν απαιτεί πολλά χρήματα γιατί το γκαζόν είναι υδροβόρο, χρειάζεται τεράστιες ποσότητεες νερού και απαιτεί περιποίηση. Το νερό θα παρέχεται από το δίκτυο ύδρευσης, φιλτραρισμένο, πόσιμο, πανάκριβο! Όσοι έχετε γκαζόν γνωρίζετε το κόστος της συντήρηστής του. Το νερό θα αποθηκεύεται στην υπάρχουσα δεξαμενή; Φυσικά και όχι! Θα κατασκευαστεί καινούργια, υπερδιπλάσια σε μέγεθος και καλυμμένη με μάρμαρο. Μάλλον η κατασκευή αυτή θα έχει διπλό ρόλο, αυτόν της δεξαμενής και αυτόν του μαυσωλείου, του παλιού πάρκου απ΄ότι φαίνεται. Φυσικά, συντήρηση σημαίνει και την ύπαρξη προσωπικου, δηλαδή το πάρκο γίνεται εξαρτώμενο. Μέχρι σήμερα το πάρκο ήταν σχεδόν αυτόνομο.
Βέβαια θεωρητικά ήταν σχεδόν αυτόνομο. Στην πράξη είχε γίνει εντελώς αυτόνομο ή για να πούμε τα πράγματα όπως έχουν, το είχαν αφήσει στη μοίρα του. Ο ανάδοχος του έργου θα έχει την ευθύνη για την συντήρηση του έργου για έναν χρόνο. Με το πέρας του χρόνου το «βάρος» της συντήρησης περνάει στο δήμο Αγρινίου. Το πάρκο με τη σημερινή του μορφή, όπως είπαμε, είναι παραμελημένο, δηλαδή δεν συντηρείται όπως πρέπει από το δήμο. Ποιος μας εγγυάται ότι το «αναπλασμένο» πάρκο θα έχει την συντήρηση που θα του αρμόζει;
Θα υπάρχει χώρος όπου θα καλλιεργείται σιτάρι και άλλα δημητριακά, χώρο τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται μαθητές, ώστε να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον κύκλο ζωής των δημητριακών. Για να έχουν μια μικρή επαφή με τις γεωργικές δραστηριότητες επειδή στις πόλεις οι δραστηριότητες αυτές δεν λαμβάνουν χώρα. Έτσι και το πάρκο στην ολότητά του, με τη μορφή που έχει η δημοτική αρχή, θα υπάρχει για να έχουμε μια μικρή, πολύ μικρή επαφή με τη φύση.
Το πάρκο σημέρα περιβάλλεται από πέτρινους τοίχους οι οποίοι εκτός του ρόλου οριοθέτησης της εκτάσεως του έχουν και τον ρόλο της προστασίας του χώρου γύρω από το πάρκο σε περίπτσωη δυνατής βροχής. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να γκρεμίσει τους τοίχους αυτούς και στην θέση τους να χτίσει ένα κράσπεδο ύψους 50εκ. Μήπως υπάρχει σχέδιο για μελλοντική χρήση του χώρου από τα διάφορα καταστήματα εστίασης της γύρω περιοχής;
Αν αναλογιστεί κανείς το είδος των υλικών και τις ποσότητες που θα χρησιμοποιηθούν χωρίς να γνωρίζει ότι προορίζονται για ανάπλαση πάρκου θα θεωρήσει ότι προορίζονται για την κατασκευή ενός σταδίου. Κατασκευές από τσιμέντο περισσότερες από 2.600κ.μ. , τοποθέτηση περισσότερων από 110.000 κ. σιδηρού οπλισμού και μεταλλικών κατασκευών, κουρασάνι. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και το κόστος της όλης «ανάπλασης», 4.700.000 ευρώ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή έχει σκοπό να κατασκευάσει ένα υβρίδιο μεταξύ πάρκου και σταδίου, ένα «παρκάδιο», μια καινοτομία στο χώρο της αρχιτεκτονικής! Συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για το τερατούργημα που σχεδίασε, για την αφαίρεση του πνεύμονα της πόλης μας, για την κατακρεούργηση ενός ζωντανού οργανισμού.
Μας αποκάλεσαν ρονατικούς! Μάλλον αυτοί είναι ρονατικοί αφού τα πάρκο θα φιλοξενεί έναν τόσο μικρό αριθμό δένδρων πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει μουσειακό χαρακτήρα, για να μην ξεχάσουμε εντελώς με τι μοιάζει ένα δένδρο. Αν αυτό δεν είναι ρομαντισμός εκ μέρους της δημοτικής αρχής τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
Ευχαριστούμε θερμά τη δημοτική αρχή για το «παρκάδιό» της, το οποίο μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν σε «πάρκ- άδειο». Ένα πάρκο άδειο από δένδρα, άδειο από χαρακτήρα, άδειο από ευγνωμοσύνη στον δωρητή του – την οικογένεια Παπαστράτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου