Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Το Ρέθυμνο γιόρτασε την πανελλήνια πρωτιά του στη γέννηση των πρώτων μικρών χελωνών του 2013 στις παραλίες του

Το Ρέθυμνο γιόρτασε την πανελλήνια πρωτιά του στη γέννηση των πρώτων μικρών χελωνών του 2013 στις παραλίες τουΤα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta, που βγήκαν με επιτυχία από την πρώτη φωλιά για φέτος καταγράφηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στις παραλίες του Ρεθύμνου, σε αντίθεση με άλλες χρονιές.
Με αφορμή αυτό το συμβάν ο Δήμος Ρεθύμνης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «συνόδευσαν» τα χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα για το ταξίδι της ζωής τους που μόλις ξεκίνησε στο Ρέθυμνο, πραγματοποιώντας παράλληλες εκδηλώσεις, τόσο στις Ρεθυμνιώτικες παραλίες όσο και στο κέντρο της πόλης.

Αναλυτικότερα, μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου, που ήρθε να παρακολουθήσει την δημόσια εκσκαφή, την οποία πραγματοποίησαν εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε φωλιά στην παραλία στα Μισσίρια. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση οικογενειών με παιδιά που θέλησαν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό γεγονός.

Εκτός από την εκσκαφή, ιδιαίτερη ήταν η ευαισθησία και η προσέλευση του κόσμου, κυρίως επισκεπτών της πόλης και στην την απογευματινή εκδήλωση της ίδιας ημέρας, που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο, πλάι του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου. Η εκδήλωση αυτή περιελάμβανε, ένα φορητό σημείο πληροφόρησης του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου οι εθελοντές καλωσόριζαν και ενημέρωναν τον κόσμο για τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και οπτικό υλικό, που αφορούσε στην επετειακή 30χρονη δράση του Συλλόγου, πάνω στην έρευνα και προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση Caretta caretta σε εθνικό επίπεδο.

Την εκδήλωση αυτή συνόδευσε μουσικά το σχήμα Odd Ensemble. που δημιουργήθηκε το 2011 και έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς μοναδικές συναυλίες σε διάφορους χώρους της πόλης του Ρεθύμνου, όπως την Καθολική Εκκλησία, το Παλαιοντολογικό Μουσείο και σε πλατείες και γωνίες της πόλης. Οι ήχοι του τσέλου του Σπύρου Ραφτάκη και το κλαρινέτο του Βαγγέλη Παπαδάκη, «ταξίδεψαν» συμβολικά τόσο τα χελωνάκια στο πρώτο τους ταξίδι όσο και τους επισκέπτες που παρακολούθησαν αυτήν την πολύ όμορφη εκδήλωση, με μουσικές μπαροκ κλασσικής και ρομαντικής περιόδου, τάγκο και έντεχνη ελληνική μουσική.

Ευχαριστούμε πολύ τόσο το μουσικό σχήμα Odd Ensemble όσο και τον Δήμο Ρεθύμνου για την συνδιοργάνωση αυτής της όμορφης βραδιάς, που αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολιτισμός!              


Το Ρέθυμνο γιόρτασε την πανελλήνια πρωτιά του στη γέννηση των πρώτων μικρών χελωνών του 2013 στις παραλίες του

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου