BRITT KARLSSON
Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης κρασιού;
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπελώνα και Κρασιού με έδρα το Παρίσι, παρουσίασε στα τέλη του Οκτώβρη ενδιαφέρουσες στατιστικές που αφορούν στην παραγωγή του κρασιού και την κατανάλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. www.oiv.int
Οι αμπελώνες συρρικνώθηκαν το 2011: 7.5 εκατομμύρια εκτάρια.
Η παγκόσμια έκταση αμπελώνων το 2011 ήταν 7,5 εκατομμύρια εκτάρια. Η έκταση μειώνεται σταδιακά από το 2000 όταν είχε φτάσει τα 7,8 εκατομμύρια εκτάρια.
Μεταξύ του 2000 και του 2011, οι τρεις βασικές χώρες παραγωγής κρασιού μείωσαν τους αμπελώνες τους κατά 16% η Ισπανία, 15% η Ιταλία και 11% η Γαλλία.
Η έκταση των αμπελώνων το 2011 σε εκτάρια (η τιμή για το 2000 σε παρένθεση)
- Ιταλία 776,000 ha (908,000)
- Γαλλία 807,000 ha (907,000)
- Ισπανία 1,032,000 ha (1,229,000)
Μέσα σε τρία χρόνια, μεταξύ 2009 και 2011, οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες συρρικνώθηκαν σε σύνολο 270,000 εκταρίων. Αυτή ήταν μια σημαντική μείωση η οποία εν μέρει οφείλεται στις επιδοτήσεις που η ΕΕ μοίρασε κατά την διάρκεια αυτών των τριών χρόνων σε παραγωγούς που εγκατέλειπαν τελείως τους αμπελώνες τους. 175,000 εκτάρια από τα 270,000 που ξηλώθηκαν αυτό το διάστημα ήταν μέρος της πολιτικής των επιδομάτων.
Μάλλον υπάρχει και περαιτέρω μείωση της επιφάνειας κατά το 2012 ακόμη και χωρίς τις επιδοτήσεις. Μένει να δούμε σε τι έκταση.
Μέσα στο ίδιο διάστημα, ο παγκόσμιος αμπελώνας μειώθηκε κατά 142,000 εκτάρια. Η μείωση στην Ευρώπη αντισταθμίζεται από την αύξηση σε Νότιο Αμερική και Ασία. Η επιφάνεια της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 12,000 εκτάρια και της Νοτίου Αφρικής κατά 1000 εκτάρια.
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έπεσε το 2012 από 264 σε 248 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Η συνολική παραγωγή κρασιού το 2012 υπολογίζεται σε 248 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μια ιστορικά χαμηλή τιμή.
Οι μεγαλύτερες χώρες σε παραγωγή κρασιού το 2012 (εκτίμηση σε εκατομμύρια εκατόλιτρα, σε παρένθεση οι τιμές του 2011)
- Ιταλία 40.8 Mhl (42.2)
- Γαλλία 40.4 (49.7)
- Ισπανία 31.5 (33.4)
- Η.Π.Α. 20.5 (19.2).
- Αργεντινή 11.7 (15.5)
- Αυστραλία 11.5 (11.1)
- Χιλή 10.8 (10.5 )
- Νότιος Αφρική 10 (9.7 )
- Γερμανία 8.9 (9.1 )
- Πορτογαλία 5.8 (5.6)
- Ρουμανία 4.0 (4.0)
- Ελλάδα 3.1 (3,1)
- Αυστρία 2.1 (2.8).
- Νέα Ζηλανδία 1.9 (2.3)
- Ουγγαρία 1.8 (2.7)
- Ελβετία 1.0 (1.1 )
- Βουλγαρία 1.0 (1.2 )
ΕΕ Σύνολο 140.8 Mhl (154.9)
Παγκόσμιο σύνολο 248.2 Mhl (264.2)
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραγωγή έπεσε σε σύγκριση με το 2011 στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Έξω από την Ευρώπη, οι Η.Π.Α. και η Χιλή είχαν καλές χρονιές και η Νότιος Αφρική και η Αυστραλία αύξησαν την παραγωγή τους παρόλο που μειώθηκε η έκταση του αμπελώνα. Η παραγωγή της Αργεντινής μειώθηκε κατά 24% λόγω της παγωνιάς και του χαλαζιού. Η Νέα Ζηλανδία έπεσε ελάχιστα αλλά η χώρα είχε από την άλλη μια χρονιά ρεκόρ το 2011.
Η κατανάλωση κρασιού είναι πεσμένη αλλά σταθεροποιείται το 2012;
Το 2007 η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έκανε ρεκόρ με 251 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Μετά από αυτό άρχισε να υποχωρεί και το 2010 έφτασε τα 242 εκατομμύρια. Το 2011 υπήρξε μια μικρή αύξηση στα 244 εκατομμύρια και η πρόβλεψη για το 2012 είναι μεταξύ 235.7 και 249.4 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Αυτή η πρόβλεψη είναι σχεδόν ίδια με την τιμή μεγέθους της παραγωγής για αυτήν την χρονιά.
Αυτή η ισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης θα οδηγήσει σε ένδεια;
Αυτό το νούμερο όμως θα μειωθεί και άλλο καθώς ένα μέρος της παραγωγής κρασιού, 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα, θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας όπως για την παραγωγή ξυδιού, βερμούτ και άλλων αποσταγμάτων. Ο χρόνος θα δείξει αν υπάρξει έλλειψη κρασιού και αν αυτό επηρεάσει τις τιμές.
Επιμέλεια μετάφρασης
Κική Παναγιώτου
πηγή: http://www.krasiagr.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου