Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οινοτουρισμός και εξαγωγές προτεραιότητα για το ελληνικό κρασί

 
 
 
picτης Χριστίνας Πουτέτση
 
 
34 παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας σε εκδήλωση στην Αθήνα
 
Στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα στρέφονται οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών κρασιών και τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. «Θέλουμε να στοχεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους επισκέπτες μας», σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρίας Οίνοι Βορείου Ελλάδος, που εκπροσωπεί 34 οινοποιεία, κ. Στέλιος Κεχρής, αναφερόμενος τόσο στους Ελληνες όσο και στους ξένους καταναλωτές.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης στη χώρα, οι οινοποιοί προσανατολίστηκαν περισσότερο στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού να έχουν ενισχυθεί κατά 20%, μπαίνοντας και σε νέες αγορές, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά και Ρωσία. Οπως υπογραμμίζει, το ελληνικό μικροκλίμα βοηθά να διαμορφωθούν πολλές γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες «μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διαφοροποίηση στον παγκόσμιο αμπελώνα». Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ασύρτικο, το ξινόμαυρο και η μαλαγουζιά.

Αναπτύσσοντας το οινοτουριστικό κομμάτι η εταιρία έχει δημιουργήσει τους «Δρόμους του Κρασιού Βορείου Ελλάδος», με οινικές διαδρομές των Κρασιών της Ηπείρου, των Θεών του Ολύμπου, της Νάουσας, της Πέλλας - Γουμένισσας, των Λιμνών, της Θεσσαλονίκης, του Διονύσου και της Χαλκιδικής, στις οποίες περιλαμβάνονται συνδεδεμένα οινοποιεία, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα, εστιατόρια), που καταγράφουν ενδιαφέρον από Ελλήνες αλλά και ξένους επισκέπτες. Ενώ κάθε χρόνο τον Μάιο, με τον θεσμό «Ανοιχτές πόρτες», τα οινοποιεία της περιοχής δέχονται πάνω από 8.000 επισκέπτες.

Η εταιρία που ιδρύθηκε το 1993, πραγματοποιεί για ένατη χρονιά «Τα ΒορΟινά» στην Αθήνα τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, φέρνοντας σε επαφή οινόφιλους και οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας. Η οινική εκδήλωση, μία από τις πιο σημαντικές στην ελληνική αγορά, διοργανώνεται τρεις φορές τον χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 2012 παρόμοια εκδήλωση έλαβε χώρα και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, στο τουριστικό συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, φιλοδοξώντας να προσεγγίσει την αγορά του εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Αθήνα, οι λάτρεις του κρασιού δοκιμάζουν κρασιά και αμπελοοινικά αποστάγματα περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, που είναι από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας. Παράλληλα με τη γευστική δοκιμή θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη εκδηλώσεις οινικού ενδιαφέροντος, σεμινάριο με γευσιγνωσία γηγενών ποικιλιών που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα, διάρκειας 1,5 ώρας (15:30-17:00) και διαγωνισμός γευσιγνωσίας για το κοινό, μονοποικιλιακών κρασιών των μελών της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (18:00-20:00). Για πρώτη φορά εφέτος, οι οινόφιλοι που διατηρούν οικιακή κάβα αλλά και οι συλλέκτες παλαιωμένων οίνων θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιλεγμένες ετικέτες από τα οινοποιεία - μέλη, σε ειδικές τιμές. Η συγκεκριμένη ενέργεια που ονομάστηκε «OenoSaure Project» αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πιο έμπειρων επισκεπτών.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου