Oινοχόη κορινθιακού ρυθμού, 630 π.Χ. Πινακοθήκη του Μονάχου |
Η Πελοπόννησος είναι το μεγαλύτερο αμπελουργικό διαμέρισμα της Ελλάδας, διαμέρισμα στο οποίο ευδοκιμούν ποικιλίες αμπέλου με κατεύθυνση την οινοποιία, την παραγωγή σταφίδας και την επιτραπέζια (βρώσιμη) χρήση.
Η περιοχή της Νεμέας είναι το σημαντικότερο οινοπαραγωγό κέντρο ερυθρών οίνων της χώρας, γνωστό για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα και τη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο. Η παλαίωση οίνων σε δρύινα βαρέλια αναπτύσσει όλες τις ιδιότητες της ποικιλίας και μας προσφέρει ένα κρασί βαθύχρωμο με υπέροχο μπουκέτο, που αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς, με διακρίσεις σε σημαντικούς διαγωνισμούς.
Η Μαντινεία σε υψόμετρο 600 μέτρων, είναι περιοχή της Αρκαδίας στην οποία καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχοφίλερο, γνωστή για τα λευκά δροσερά και αρωματικά κρασιά της, που παράγονται υπό Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Στην περιοχή της Αχαΐας καλλιεργείται η ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα ποικιλία Ροδίτης, τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές, από την οποία παράγονται λευκά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με φρεσκάδα και γευστική ισορροπία. Στην ίδια περιοχή καλλιεργείται η ποικιλία Μαυροδάφνη από την οποία παράγεται το ομώνυμο παλαιωμένο γλυκό ερυθρό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η ποικιλία Μοσχάτο μας δίνει μικρές ποσότητες λευκού γλυκού κρασιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των περιοχών Πατρών και Ρίου.
Οι περιοχές της Μεσσήνης, της Πυλίας, και της Τριφυλίας διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται πληθώρα ελληνικών και ξενικών ποικιλιών με πιο περιζήτητη την ποικιλία Cabernet Sauvignon, που θεωρείται ότι εγκλιματίστηκε άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, των ημιορεινών περιοχών του νομού Μεσσηνίας. Αποτέλεσμα του πλούσιου ποικιλιακού χάρτη της περιοχής, είναι η παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, που εκπλήσσουν με το εύρος των χαρακτήρων τους, ενώ ειδικά για τους ερυθρούς οίνους χαρακτηριστικό αποτελεί το «γεμάτο σώμα» τους.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Πελοποννήσου, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
Συνιστώμενες:Eπιτρεπόμενες:
|
1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
4. εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου