Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οι τοξίνες των "μεταλλαγμένων" φυτών απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν τοξικές επιδράσεις.


 

Εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι τοξίνες που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά (GMOs) απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικά επίπεδα τοξινών ανιχνεύθηκαν σε εγκύους γυναίκες και στα έμβρυα, ενώ η έρευνα έδειξε σοβαρές τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα των νεφρών.
Ο βάκιλλος της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) είναι ένα γνωστό φυσικό εντομοκτόνο το οποίο παράγει μία τοξίνη που είναι γνωστή ως "πρωτεΐνη CryAb1". Την ίδια πρωτεΐνη βρέθηκε ότι παράγουν και γενετικά τροποποιημένα φυτά καλαμποκιού.
Εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η CryAb1 προκαλεί κυτταρικό θάνατο σε ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα νεφρών και ότι ο συνδυασμός των τοξινών CryAb1 και CryAc με το ζιζανιοκτόνο Roundup μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές ανωμαλίες που οδηγούν σε καρκινογένεση. Κάποια υβρίδια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού έχουν αποκτήσει, μέσω της γενετικής τροποποίησης, ανθεκτικότητα στο glyphoshate (δραστική ουσία του Roundup), και η ίδια έρευνα έδειξε ότι και το glyphoshate από μόνο του, προκαλεί κυτταρικές νεκρώσεις, σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται στην γεωργία. Η μελέτη έγινε από τον καθηγητή Ζυλ-Ερίκ Σεραλινί, του πανεπιστημίου του Καέν στη Γαλλία, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό
Journal of Applied Toxicology.

Όμως η έρευνα του Σεραλινί δεν είναι η μόνη που καταδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες των τοξινών που παράγουν τα "μεταλλαγμένα" φυτά, αλλά και του ίδιου του glyphoshate. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reproductive Toxicology, αναφέρει ότι η CryAb1 έχει ανιχνευθεί στο αίμα εγκύων γυναικών, των εμβρύων τους, αλλά και σε μη έγκυες γυναίκες, ενώ στο αίμα μη εγκύων γυναικών έχει ανιχνευτεί και το μόριο του glyphoshate.
Επιπλέον στοιχεία για τις τοξικές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων φυτών που παράγουν τις συγκεκριμένες τοξίνες, παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό
Environmental Sciences Europe. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η τοξίνη CryAb1, όταν χορηγήθηκε σε προνύμφες του Adalia bipunctata (είδος πασχαλίτσας), αύξησε τη θνησιμότητά τους.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα περιέχουν τοξίνες που μπορούν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσουν σοβαρές "παράπλευρες απώλειες".

Σημ. συντ:
Η λέξη "μεταλλαγμένα" μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί όπως έχουμε εξηγήσει και σε άλλες αναρτήσεις δεν είναι ο δόκιμος όρος για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά. Τον χρησιμοποιούμε όμως για λόγους ευκολότερης κατανόησης, αφού καλώς ή κακώς χρησιμοποιείται ευρέως στη γλώσσα μας.
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου