Επειδή στην πρωτεύουσα δε λέει να το στρώσει, (αν εξαιρέσεις την 8η Ιανουαρίου που οι εμείς εδώ στην Αθήνα αναπολούμε ακόμη) ρίχνουμε μια ματιά σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου ο χιονιάς συνήθως είναι απλόχερος. Ζηλεύουμε πολύ.
Mέτσοβο
Ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια και μια ώρα μακρυά από τα Γιάννενα βρίσκεται το αγαπημένο μας Μέτσοβο, εκεί όπου το χιόνι τους χειμερινούς μήνες δείχνει την αδυναμία του.
Το άγαλμα με τις δυο αρκούδες της Πίνδου θα σε καλωσορίσει στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ οι Μετσοβίτισσες που τριγυρίζουν στα σοκάκια, φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους και κουβεντιάζοντας πάντα στα βλάχικα, θα σου θυμίσουν πως η ιστορία σ'αυτό το μέρος δε σκοπεύει να σβήσει.
Φυσικά, υπάρχει και το σκι. Με το χιονοδρομικό κέντρο Καρακόλι αλλά και αυτό του Προφήτη Ηλία να απέχουν 2 και 5 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το χωριό, ο επισκέπτης θα φτάσει σε χρόνο dt στις λευκές πίστες του.
Τσαγκαράδα, Πήλιο
Σε μια προνομιακή θέση μεταξύ βουνού και θάλασσας, στις πλαγιές του Ανατολικού Πηλίου, η "Πράσινη Θάλασσα", ή αλλιώς Τσαγκαράδα έχει κάθε δίκιο να θεωρείται ο τέλειος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.
Το χειμώνα όμως, με το χιόνι τους, τα πηλιορείτικα σπίτια έχουν άλλη χάρη. Στην Τσαγκαράδα η φύση οργιάζει: πυκνή βλάστηση, γεφύρια, ρεματιές με τρεχούμενα νερά, επιβλητικοί πλάτανοι, μηλιές και καστανιές μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.
Αν θες ακόμη περισσότερο χιόνι, υπάρχει και το χιονοδρομικό του Πηλίου, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το χωριό.
Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα
Η μόνη αστείρευτη πηγή χιονιού το χειμώνα, είναι τα χιονοδρομικά και αυτό της Βασιλίτσας είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα της χώρας.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 43 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, αλλά φυσικά δεν είναι και το μόνο μέρος που αξίζει να δεις.
Άσε την -απροσπέλαστη το χειμώνα- Βάλια Κάλντα και τη μαγεία της για την άνοιξη και κάνε ένα tour στα τοξωτά γεφύρια των Γρεβενών που φτάνουν από τις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, μέχρι τη Βασιλίτσα και τις νότιες πλαγιές του Βοΐου.
Πριν φύγεις, να αγοράσεις οπωσδήποτε άγρια μανιτάρια, το γευστικό highlight της περιοχής (Πλατεία Ελευθερίας).
Άγιος Αθανάσιος, Καϊμακτσαλάν
Μπορεί το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν να αποτελεί έναν από τους πόλους έλξης για τους σκιέρ και τους ορειβάτες, όμως και το γειτονικό του χωριό, ο Άγιος Αθανάσιος, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, σε ομορφιά αλλά και τουρισμό.
Ο διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά, είναι υπόδειγμα της της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Τα γραφικά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια που βλέπεις στα δρομάκια, αλλά και οι αναπαλαιωμένες κατοικίες που διατηρούν το γνήσιο της περιοχής, το επιβεβαιώνουν στο έπακρο.
Ελατοχώρι
Θες η μαγευτική θέα στον Όλυμπο, η άγρια ορεινή ομορφιά και τα κατάφυτα δάση του, θες η μοναδική γραφικότητα του οικισμού, και το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου;
Ό,τι κι αν έχεις στο μυαλό σου για το πανέμορφο ορεινό χωριό, το σίγουρο είναι ότι το χειμώνα, το Ελατοχώρι έχει την τιμητική του.
Ντόπιο τσίπουρο για το βραδάκι και τοπική μπουγάτσα για πρωινό οπωσδήποτε.
Τρίκαλα Κορινθίας
Άνω, Μεσαία ή Κάτω Τρίκαλα: Σε όποιες από τις τρεις συνοικίες κι αν βρεθείς μέσα στο χειμώνα, εκτός από τα πετρόκτιστα αρχοντικά τους και τις παραδοσιακές πλατείες, το πιο πιθανό είναι να δεις πλούσιο χιόνι, καιρού επιτρέποντος.
Για τους λάτρεις του σκι, σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τα Τρίκαλα, υπάρχει και το Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας.
Εκεί, αφού ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου πάνω στο χιόνι (λέμε τώρα), θα ξαποστάσεις στο οργανωμένο σαλέ με θέα, χαζεύοντας τη μικρή Ζήρεια με τις απόκρημνες πλαγιές της, αλλά και την κατάφυτη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.
Λίγο ακόμη χιονισμένη Ελλάδα
Αράχωβα
Φλώρινα
Λασίθι, Κρήτη
Θεσσαλονίκη
Κλεισούρα, Καστοριά
Ακρόπολη, Αθήνα
Λούτσα
Σαντορίνη
πηγή: http://isthmos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου