Με τη ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού της γης και τη χρήση των καλλιεργειών, που προορίζονται για διατροφικούς σκοπούς να χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων, υπολογίζεται ότι, θα προκύψει επισιτιστικό πρόβλημα. Επίσης, η μείωση των ορυκτών πηγών καυσίμων, αλλά και η αύξηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει στη χρήση εναλλακτικών πηγών καύσιμων που προέρχονται από φυτικά έλαια και ζωικά λίπη. Το βιο-ντίζελ είναι υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων και μπορεί να χρησιμοποιείται από τους συμπιεστές των υπάρχουσων κινητήρων.
Σήμερα, το βιο-ντίζελ παρασκευάζεται από διάφορες πηγές (π.χ. σογιέλαιο και ηλιέλαιο), αλλά και από μη βρώσιμα έλαια και λίπη (π.χ. γράσα, μαγειρικό λάδι και λίπος αποβλήτων). Όμως, η παραγωγή των βιοκαυσίμων είναι πολύ δαπανηρή. Το κόστος των πρώτων υλών υπολογίζεται στο 75-85% του κόστους παραγωγής τους. Οι υψηλές αυτές τιμές των βιοκαυσίμων έκανε τους ερευνητές να αναζητήσουν νέους τρόπους παραγωγής για να μειώσουν το κόστος τους και να τα κάνουν πιο ανταγωνιστικά. Μια κατάλληλη εναλλακτική λύση που έχει αποδειχτεί από ερευνητές στην Ινδία, είναι η παραγωγή βιοκαύσιμου από γαλακτοκομικά απόβλητα, οι οποίοι μελέτησαν τις παραμέτρους που εμπλέκονται στη διαδικασία της παραγωγής καυσίμων με τη μετεστεροποίηση των ελαίων των αποβλήτων των γαλακτοκομικών αποβλήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα χαμηλά ελεύθερα λιπαρά οξέα που περιείχαν τα έλαια των γαλακτικών αποβλήτων ήταν σημαντική παράμετρος για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας της μετεστεροποίησης των αποβλήτων. Η απόδοση των βιοκαυσίμων έφθασε στο 96,7% όταν το υδροξίδιο του καλίου ήταν 1,2 wt.% σε θερμοκρασία 75ο C (30 λεπτά) και σε αναλογία 6:1 μεθανόλης: ελαίου σε 350 rpm. Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι, τα βιοκαύσιμα από τα γαλακτοκομικά απόβλητα είναι κατάλληλα ως εναλλακτική λύση για το πετρέλαιο σύμφωνα με τα πρότυπα του ASTM για τις ιδιότητες των καυσίμων. Αυτή η καινούρια μέθοδος μειώνει το κόστος παραγωγής των βιοκαυσίμων και, ταυτόχρονα, επιλύει το πρόβλημα διάθεσης των γαλακτοκομικών αποβλήτων.
Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση, την αποστείρωση και το πλύσιμο εξοπλισμού, τα υπολείμματα βουτύρου και λίπους, τα οποία εκπλένονται και συλλέγονται σε μονάδα επεξεργασίας και έτσι, μειώνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος. Προσφέρει, επίσης, ένα επιπλέον εισόδημα στη γαλακτοβιομηχανία καθώς το κόστος του βιοντίζελ είναι πολύ ανταγωνιστικό (60-70% λιγότερο σε σύγκριση με άλλα βιο-ντίζελ που παράγονται από βρώσιμες καλλιέργειες). Τέλος, οι γαλακτοβιομηχανίες επιλύουν και τα προβλήματα διάθεσης των αποβλήτων τους (P. Sivakumar, K. Anbarasu, S. Renganathan, 2010).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου