Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Σεπτέμβριος, ο Τρυγητής

 
 
 


Είναι ο ένατος μήνας του έτους κατά το γρηγοριανό ημερολόγιο και περιλαμβάνει 30 ημέρες. Κατά το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο έβδομος απ’ όπου πήρε και την ονομασία του (από το λατινικό septem = επτά). Είναι ο μήνας που μας προετοιμάζει για τους μήνες τους χειμερινούς που αναμένονται. Είναι αυτός που φέρνει το φθινόπωρο τυπικά στις 1 και επίσημα στις 22, με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του.

Μέσα από τη λαογραφία. έχουν προκύψει πολλές ονομασίες, όπως Τρυγητής, Σταυρός, Χινόπωρος, Ορτυκολόγος κ. α. Τρυγητής διότι είναι ο μήνας του τρύγου, δηλαδή της κύριας αγροτικής απασχόλησης που είναι η συγκομιδή των σταφυλιών. Την περίοδο αυτή και παλιότερα, αλλά σε αρκετά μέρη και σήμερα, ο τρύγος αποτελεί μια διαδικασία που φέρνει φίλους, συγγενείς και οικοδεσπότες μαζί, με στόχο το μάζεμα των σταφυλιών. Αποτέλεσμα είναι η εργασία αυτή να παίρνει τη μορφή μιας ευχάριστης εργασίας που εξελίσσεται σε ένα είδος πανηγυριού. Σταυρός από τη μεγάλη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Χινόπωρος διότι είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου. Ορτυκολόγος λόγω του περάσματος των ορτυκιών που αποδημούν νότια κ.λ.π.
 

Κάποιες παροιμίες που προέκυψαν ανά τους αιώνες από τη θυμοσοφία του ελληνικού λαού είναι οι:
 
«Σεπτέμβρη στάρι σπείρε και σε πανηγύρι σύρε».

«Σεπτέμβρης πρώτα κρύα, τρέχει, ανοίγει τα σχολεία.»

«Τον Τρυγητή τ’ αμπελουργού, πάνε χαλάλι οι κόποι».

«Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά κακά μας φέρνουν.»
 


Τέλος η εκκλησία μας το Σεπτέμβριο τιμά στις 2, τη μνήμη του Αγίου Μάμα, προστάτη των ζώων, στις 8 το Γενέθλιον της Θεοτόκου, στις 14 το ιερό σύμβολο του Σταυρού (Υψώσεως του Σταυρού) και στις 17 τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας, Αγάπης, Ελπίδας και Πίστης.


Καλό μήνα


πηγή: - http://el.wikipedia.org/
         - http://www.paidika.gr/
         - http://www.sansimera.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου